Zanimljivosti

Ukrcavamo se na Titanic

anketaEU dubo garbin

Što građani misle o ulasku Hrvatske u Europsku uniju? Jesmo li dovoljno informirani da bismo 22. siječnja na referendumu donijeli pravu odluku? Saznajte mišljenje poduzetnika Dubravka Garbina.

– EU je korporacijski paravan moćnih firmi i banaka namijenjen centralizaciji vlasti. Nekad nam je problem bio Beograd koji je diktirao, pa raspodjeljivao, a od nas uzimao. Danas nam isto (s gledišta nas Dubrovčana) radi Zagreb. Uzima nam, a ne želi nas niti prometno spojiti. Iz unije se može izići samo uz suglasnost svih članica! Dakle, nema van! Što je Dubrovnik radio tijekom svoje povijesti? Plaćao samostalnost ! A mi ćemo plaćati da budemo ovisni i nesamostalni? Na anketi jednog dnevnog lista je bilo 15.000 glasova protiv i 5.000 za ulazak, a drugi dan bilo isto glasova protiv i 13.000 za?! Što se dogodilo s anketom koja je trajala pet mjeseci i skupila 20.000 glasova? Odjednom se našlo 5.000 pro-EU glasača i svi išli glasati? Možda vam ova dva primjera govore o slobodi medija u Hrvatskoj.
 
NEMAMO IZBORA!?
 
– Ljudi koji su za ulazak Hrvatske u EU ističu pet ključnih argumenata. Kao prvo, nemamo drugog izbora? Nije točno, jer je odgovor zašto smo u problemu je bolno očit. Korupcija i krađa su u svim slojevima društva. Mi ne znamo što je demokracija. Demokracija je da se nakon šest mjeseci nečijeg vladanja iziđe na ulicu i prosvjeduje dok ih se ne smijeni. Izgubit ćemo novac od fondova? U odnosu na ponuđeno pokupili smo između 9 i 13% (po riječima koordinatorice za Hrvatsku) sredstava. Vjerojatno ćemo pokupiti 320 milijuna i to ako budemo dvostruko uspješniji nego do sad. Besplatno studiranje u Europi? To se i do sada moglo. Problem ostaje smještaj, prehrana, prijevoz, odjeća i obuća studenta. To nije i neće biti besplatno, tako da će i dalje biti dostupno samo 1% studenata koji dobiju stipendije. Putovati bez putovnice? Kad prođeš Sloveniju, ako nisi kriminalac proći ćeš granicu brzo, nema više potrebe za putovnicom. Raditi u EU? Hrvatski građani imaju zabranu rada u svim razvijenijim zemljama EU 5 do 7 godina. A s druge strane, hoće li siromašniji doći raditi kod nas? Što će to napraviti našem tržištu nezaposlenih ? A sad malo protiv. Ne samo da nema ZERP-a nego će 2012. godine u naše teritorijalne vode doći talijanski ribari i doviđenja morski svijete. Moramo smanjiti proizvodnju šećera, maslinika i vinove loze, ugasiti brodogradnju, a udarac na malog proizvođača je nevjerojatan. Treba imati certifikate, dozvole, uredne papire za kuću i okućnicu ako želi prodavati (hangari i staje na selu su mahom ilegalno sagrađeni). Malo poduzetništvo? Kao u Bugarskoj, doći će oni koji si mogu dopustiti spuštanje cijena čak i ispod nabavne, sve dok konkurencija ne nestane a zatim polagano podići cijene na razine više od prijašnjih. Jedini kojima će biti bolje su velike firme i banke. Možda i u uslužnim djelatnostima, npr. smanjenje telekomunikacijskih računa, troškova prijevoznika i poštarine, što će kompenzirati smanjenje kupovne moći. Mi plutamo na splavi nasred sjevernog mora i želimo se ukrcati na Titanic. Zgodno – riječi su Dubravka Garbina.
 

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist