Aktualno

UKLANJAJU SE STABLA NA VOJNOVIĆU U pripremi i veliki projekt za revitalizaciju borova u Ulici kralja Tomislava

UKLANJAJU SE STABLA NA VOJNOVIĆU U pripremi i veliki projekt za revitalizaciju borova u Ulici kralja Tomislava

Iz Grada Dubrovnika ove su subote poslali obavijest kako će zbog uklanjanja stabala u Ulici Iva Vojnovića na snazi od 17 do 24 biti privremena prometna regulacija. Jedno je od stabala koje će se ukloniti i stari, požutjeli i dotrajali bor do ‘City Cafea’ na Vojnoviću koji, ne samo da vapi za uklanjanjem, već i predstavlja svojevrsnu opasnost za pješake koji ispod njega prolaze po pločniku, ukoliko bi se silom prilika i vremena srušio.

DuList je o ovome pisao u ovotjednom tiskanom izdanju nakon što su nas proteklog tjedna na to upozorili čitatelji te smo tim tragom upitali direktoricu Vrtlara Almu Majstorović je li upoznata sa situacijom na terenu te kada će bor ukloniti.

— Upoznati smo sa situacijom, naši su inženjeri bili na terenu te ustanovili da je bor potpuno suh te da mu je vrijeme za uklanjanje. Trenutno pregovaramo s JVP Dubrovački vatrogasci kako bismo ga uklonili tijekom noći jer ćemo u svakom slučaju na dva do tri sata morati zatvoriti promet. Međutim, čekamo da se i situacija u prometu malo smiri jer zbog radova u Vukovarskoj ulici sav promet teče preko Vojnovića. U koordinaciji smo s kooperantima, Upravnim odjelom za promet i komunalnim odjelom. Ako nas posluži vrijeme, bor ćemo ukloniti do kraja tjedna – ističe Majstorović.

U protekloj 2018. godini Vrtlar je imao niz intervencija pa su tako uklonili oko 100 stabala s područja koje je pod njihovom ingerencijom u smislu održavanja. Od toga najveći udio nose palme zaražene palminom pipom – njih oko 30 posto te borovi 23 posto dotrajalih i osušenih borova koji su predstavljali potencijalnu opasnost te ih je zato bilo nužno ukloniti.

Veliki projekt za revitalizaciju borova u Ul. kralja Tomislava

Svoje nekadašnje mjesto izgubio je i niz borova u Ulici kralja Tomislava, predjelu Lapada koji je poznat upravo po njima. Dio njih također je uklonjen jer je predstavljao opasnost za pješake, mnogima su grane polomljene uslijed vremenskih neprilika ili ih je jednostavno ‘nagrizao zub vremena’. Svoje su ‘odradili’ pa tako, malo po malo ovaj predio Grada gubi svoju prepoznatljivu vizuru, ali, situacija bi se, naglašava nam direktorica Vrtlara, uskoro mogla poboljšati.

— Planira se revitalizirati cijeli dio Ulice Kralja Tomislava prema Uvali. O ovome smo već razgovarali s gradonačelnikom i zamjenicom. Još smo u traženju rješenja, neke od ideja su već prihvaćene s obje strane i zadovoljavajuće su. Ne mogu još uvijek govoriti o detaljima. Svima nam je taj dio ‘trn u oku’ te računamo barem do sezone krenuti s njegovim pošumljavanjem i revitalizacijom. To je projekt koji se ne može napraviti i izvršiti preko noći. Borovi koji se tamo nalaze stari su i dotrajali te nam je prioritet pronaći način kako njih zamijeniti, a da ih odjednom ne posječemo jer bi to bio svojevrstan šok. Postojeći borovi nisu u dobrom stanju i u postupku smo definiranja sustavnog rješenja koje bi se moglo izvesti postepeno i u duljem periodu te ćemo uskoro moći dati detaljnije informacije. Svakako, riječ je o velikome projektu – rekla je za DuList direktorica Vrtlara Alma Majstorović.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist