Aktualno

“Ugroženi su nacionalni interesi juga Hrvatske”

"Ugroženi su nacionalni interesi juga Hrvatske"

Koordinacija građanskih inicijativa „Spasimo dolinu Neretve“ reagirala je na današnji memorandum o suradnji pri zajedničkoj izgradnji Hidroelektrane „Dubrovnik 2“, kojeg su u Trebinju potpisali predstavnici elektroprivreda Republike Srpske i Republike Hrvatske. Reakciju prenosimo u cijelosti:

„Nakon banjalučkog dogovora prvog potpredsjednika hrvatske Vlade Radimira Čačića i premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića o zajedničkoj izgradnji hidroelektrane „Dubrovnik 2“, koji je od strane predsjedatelja predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića ocijenjen protuustavnim, danas se na žalost otišlo i korak dalje ka uništenju Neretvanske doline i prerspektive za život njenih žitelja.

Predstavnici elektroprivreda entiteta Republike Srpske i Republike Hrvatske potpisali su u Trebinju memorandum o razumijevanju kojim se definira suradnja u zajedničkoj izgradnji Hidroelektrane "Dubrovnik 2".

Činjenica koju se vješto prešućuje je da je za realizaciju ove investicije neophodno Republici Srpskoj dati i suglasnost za nastavak druge faze, za neretvansku dolinu kobnog projekta „Gornji horizonti“, o čemu su hrvatski mediji već izvještavali.

Ovim projektom se u istočnoj Hercegovini planiraju prevesti vode iz Nevesinjskog, Gatačkog i Dabarskog polja u korito rijeke Trebišnjice, kako bi se ojačao hidropotencijal neophodan za rad triju novih hidroelektrana koje na prvi pogled nemaju veze s elektranom u Dubrovniku.

Time bi enormne količine voda koje se podzemnim kraškim kanalima manjih rijeka prirodno ulijevaju u Neretvu, bile preusmjerene u slivno područje Trebišnjice. Rijeka Neretva bi tako gubila znatan dio svoga hidropotencijala, koji bi neminovno bio anuliran prodorom morske vode u njeno korito, a što bi glavninu ovog područja dugoročno pretvorilo u slanu pustaru u srcu Mediterana.

Danas potpisani memorandum predstavlja kulminaciju neodgovornog odnosa premijera Milanovića prema ovom problemu, koji je prije samo dva tjedna u Hrvatskom saboru izjavio da se druga faza projekta 'Gornji horizonti' neće realizirati, ako studija utjecaja na okoliš pokaže da bi se njime zaslanila Neretva.

Dovoljna su bila dva tjedna da se otkrije njegov licemjeran odnos, a o gospodinu Čačiću više niti ne treba trošiti riječi jer je još jednom pokazao da itekako zaslužuje epitet grobara neretvanske doline.

Građanska inicijativa „Spasimo dolinu Neretve“ sa velikim žaljenjem i ogorčenjem konstatira da su svi pokušaji urazumljivanja hrvatskih vlasti ostali jalovi, te da su i mišljenje struke i interes javnosti samo puke formalnosti koje su podređene dogovoru Čačić – Džombić.

Nitko iz mjerodavnih institucija do sada se nije potrudio objasniti hrvatskoj javnosti kojim će se zaštitnim mehanizmima uspjeti postići da preusmjeravanje voda Neretve prema rijeci Trebišnjici neće umanjiti ionako nedostatne vodne potencijale Neretve?

Zbog ignorantskog odnosa hrvatske Vlade prema našim aktivnostima najavljujemo kako uz potporu hrvatskih branitelja i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, započinjemo korištenjem i drugih mjera otpora u okviru demokratskih dostignuća, jer je riječ o ugrozi naše životne egzistencije, kao i nacionalnih interesa juga Hrvatske.

Želimo svim političarima, i vladajućima i oporbenima postaviti pitanje: „Kada Neretva ostane bez  vode hoće li nas tješiti činjenica da će pri tome Republika Srpska biti u cijelosti energetski neovisna?”

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist