Hrvatska

UGOVOR OD 20 MILIJUNA KUNA I naša županija dobit će protupožarni videonadzor

Dvadeset milijuna kuna vrijedan ugovor za protupožarni videonadzor, simulator širenja požara i radijsku komunikacijsku vezu potpisan je danas u Ministarstvu poljoprivrede.

Sklapanjem Ugovora, kojeg su potpisali direktor Hrvatskih šuma d.o.o. Krunoslav Jakupčić i direktor tvrtke Odašiljači i veze d.o.o. Mate Botica, u potpunosti će se opremiti operativni centri županijskih vatrogasnih zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, te Zadarske, Šibensko–kninske, Splitsko-dalmatinske županije.

Potpisivanju ugovora nazočili su ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji su u uvodnim govorima naglasili važnost ovog projekta.

– Šumski požari prošle su godine napravili strašne štete na području 4 dalmatinske županije. Te strahote aktivirale su cijelu državu i svako je ministarstvo napravilo što je moglo da se to više ne ponovi. Mi smo konkretno kroz OKFŠ osigurali 40 milijuna kuna namjenskih sredstava za vatrogasce u ovoj godini, u prijedlog novog Zakona o šumama ugradili smo obvezu pošumljavanja izgorjele šume u roku od dvije godine od požara za što smo osigurali i sredstva u proračunu, a Zakonom o poljoprivrednom zemljištu poduzeli smo sve radnje da se maksimalno smanje zarasle i zapuštene površine koje su potencijalno uzrok požara, širenja nametnika i zaraznih bolesti – rekao je ovom prilikom ministar Tomislav Tolušić.

– Ponosan sam na hrvatsku pamet koja je osmislila ovaj sustav, na suradnju naše dvije strateške tvrtke koje su se uključile u ovaj projekt, ali i na sve  one koji su sudjelovali u projektiranju i osmišljavanju ovakvog rješenja. Na ovaj način ne štitimo samo šume, već i infrastrukturu, sprečavamo materijalne štete na privatnom i državnom vlasništvu, štitimo ljudske živote, ali i živote svih onih koji predano i požrtvovno sudjeluju u sustavu protupožarne zaštite – dodao je ministar Oleg Butković.

– Hrvatske šume će financirati i zaposlenike koji će raditi na sustavu videonadzora pa županijske vatrogasne zajednice neće imati dodatnih troškova ili povećanja mase plaća. Glavni posao Hrvatskih šuma je gospodarenje šumama u vlasništvu države, a ovaj će sustav omogućiti visoki stupanj zaštite šuma u kršu – poručio je direktor Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

– Sama ideja razvoja ovog sustava nastala je kao plod višegodišnje suradnje Odašiljača i veza i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje  iz Splita. Komunikacijska infrastruktura Odašiljača i veza pokriva gotovo cijeli teritorij Republike Hrvatske, a Fakultet je više od deset godina razvijao pametni protupožarni videonadzor pa je naša suradnja na finalnom proizvodu bila logičan slijed događaja. Sustav  se temelji na kamerama u vidljivom dijelu spektra i bliskom infracrvenom području kao podrška za lakše uočavanje požara noću, a sama kamera po danu vidi ono što vidi i ljudsko oko, ali uz dodatnu prednost koju daje mogućnost optičkog povećanja do 32 puta – izjavio je direktor Odašiljača i veza Mate Botica.

Pročitajte još

Glas poduzetnika upozorava na ozbiljne posljedice uvođenja ‘poreza na extra profit’

Dulist

BESPLATNA ZA GRAĐANE Uz pomoć euroHR aplikacije lako preračunajte kune u eure

Dulist

Naša ‘osobna’ proglašena jednim od najljepših identifikacijskih dokumenata

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija