Aktualno

“Ugovor o granici s BIH-a temeljen na falsifikatu”

"Ugovor o granici s BIH-a temeljen na falsifikatu"

Granica u Malostonskom zaljevu ne ide sredinom, stoga BIH-a nema mora u Malostonskom zaljevu. Obitelj Putica i Općina Neum nelegalno su uknjižile posjed na Velikom i Malom školju. Napravljena je pogreška pri identifikaciji granice. Granična crta je povučena na temelju falsifikata kojeg još nitko nije osporio!

Sve te činjenice samo su dio objavljenih i stručno potkrijepljenih materijala u najnovijoj knjizi “Prijevara i zabluda? – problem granice na području poluotoka Kleka” trojice autora, akademika Nenada Vekarića, dr.sc. Stjepana Ćosića i Nika Kapetanića. Knjiga, koja je ovih dana izašla iz tiska, i koju će dobiti svi saborski zastupnici donosi nove dokaze kojima autori potvrđuju ranije teze kako su Veliki i Mali školj te vrh Kleka hrvatski teritorij, a bit će poslana svim saborskim zastupnicima uoči ratifikacije Ugovora o granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine koja je najavljena za 19. rujna.

Tim povodom Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Dubrovnik poziva na predstavljanje knjige „Prijevara ili zabluda? Problem granice na području poluotoka Kleka“ autora Stjepana Ćosića, Nika Kapetanića i Nenada Vekarića koje će se održati sutra, u četvrtak 13. rujna u 11 sati, u dvorani Ivana Pavla II. samostana Sveta Klara. Knjigu će predstaviti prof. dr. Ivo Banac i dipl. iur. Željko Raguž.

– Sve dosadašnje spoznaje i indicije smo poduprli u tolikoj mjeri da možemo reći kako raspolažemo čvrstim dokazima. Definitivno tvrdimo da granica u Malostonskom zaljevu ne ide sredinom već da BIH-a nema mora u Malostonskom zaljevu. Produbili smo i spoznaje o vlasništvu i imovinskim odnosima kad su u pitanju ponta Kleka, Veliki i Mali Školj, i to od 1837. godine kada je uknjižena Općina Duba stonska pa do Marina Gučića 1878. i kasnije, sve do nacionalizacije i oduzimanja otoka Gučićima od strane države. Otoci su kasnije uknjiženi na Općinu Ston, a danas na Republiku Hrvatsku – ističe uvodno jedan od autora Niko Kapetanić.

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju duLista koji je od jutros na kiscima.

 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist