Kultura

UGLEDNA PIJANISTICA ISPRED DVORA Dubravka Tomšič Srebotnjak otvorila ‘Dubrovnik u pozno ljeto’

UGLEDNA PIJANISTICA ISPRED DVORA Dubravka Tomšič Srebotnjak otvorila ‘Dubrovnik u pozno ljeto’

Ugledna slovenska pijanistica dubrovačkih korijena Dubravka Tomšič Srebotnjak ovog je petka navečer otvorila Međunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i to koncertom pod ravnanjem maestra Ivana Huta ispred Kneževa dvora. Na prvom festivalskom koncertu publika je imala priliku uživati u skladbama Ludwiga van Beethovena – Koncert za klavir i orkestar br. 5 u Es-duru op.73 i Simfonija br. 7 u A-duru, op. 92. Beethovenov se opus inače provlači tijekom cijelog Festivala, uz skladbe brojnih drugih hrvatskih i inozemnih skladatelja.

Inače, solistica Dubravka Tomšič Srebotnjak rođena je 1940. godine u Dubrovniku i već je kao petogodišnjakinja održala svoj prvi koncert u Saloči od zrcala. Otada, punih 76 godina održava svoju bogatu umjetničku i koncertnu karijeru tijekom koje je održala više od 5000 koncerata diljem svijeta.

Sa sedamnaest godina diplomirala je na Juilliardu u New Yorku i potom debitirala s tamošnjim filharmonijskim orkestrom. Održava solistički koncert u poznatoj dvorani Carnegie Hall, koji uz sjajan komentar spominje Artur Rubinstein u svojim memoarima Mojih puno godina. Ovaj proslavljeni pijanist nazvao ju je savršenom i čudesnom pijanisticom.

Dubravka Tomšič, koja je kao mlada pijanistica osvojila brojne nagrade i pobijedila na brojnim međunarodnim natjecanjima, danas je članica žirija na najpoznatijim natjecanjima pijanista među kojima su Van Cliburn, Leeds, Busoni, Beethoven (Beč), Clara Haskil i Bach. Održava majstorske tečajeve diljem Europe i Sjedinjenih Država, te djeluje u svojstvu profesora emeritusa na Muzičkoj akademiji Ljubljanskog sveučilišta. Dobitnica je Nagrade Orlando na Dubrovačkim ljetnim igrama 1978. i 2005. godine.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist