Sport

UDRUGA SPORT I ZABAVA Donosimo odlične vježbe za zabavu kod kuće!

Udruga Sport i Zabava 1

Udruga za promicanje kvalitete življenja i osmišljavanje slobodnog vremena ‘Sport i zabava’ osnovana je s ciljem razvoja sportsko-edukativnih aktivnosti za djecu, mlađe i obitelji, te promicanje zdravih stilova života. Martina i Vanja, dvije vrijedne dame iza udruge, za ovaj broj DuLista pripremile su nam i nekoliko vježbica za najmlađe kako bi vrijeme provedeno kod kuće prošlo što ugodnije – ali i korisnije! Tjelesna aktivnost i zdravlje su usko povezani pa je važno stvarati naviku svakodnevnog vježbanja već u najranijoj dobi, a temelji koje dijete stekne u djetinjstvu najvažniji su za njegov budući razvoj! – reći će nam dalje, predstavljajući za početak način na koji ova vrijedna udruga za mališane djeluje.

– Našim sportsko-edukativnim programima potičemo optimalan i cjelokupan razvoj djeteta s posebnim naglaskom na psihološki i socijalni razvoj djeteta: samopouzdanja, samostalnost, motiviranost, upornost, disciplinu i suradnju. Cilj nam je na našim treninzima kroz igru, maštu, puno zabave i smijeha djeci prenijeti značaj sporta i tjelesnog vježbanja pri čemu razvijamo motoričke sposobnosti djeteta – koordinacija, snaga, brzina, fleksibilnost, ravnoteža, preciznost – s naglaskom na njihovu povezanost sa zdravljem i zdravim načinom života – naglašavaju.

Udruga Sport i Zabava 2

Zato djeca rade u malim grupama, uz isticanje individualnih kvaliteta svakog djeteta. Tako se djetetu, napominju, omogućuje najviše postignuća u tjelesnim aktivnostima prema njegovim trenutnim razvojnim sposobnostima. Njihove programe vode diplomirani kineziolozi s višegodišnjim iskustvom u radu s djecom, a nude nekoliko zanimljivih sportskoedukativnih programa – Baby Gym, Malu sportsku akademiju te Školu rolanja. Baby Gym osmišljen je za djecu od 18 mjeseci do 3 godine i zamišljen je kao uvod u program Male Sportske Akademije.

– To je posebno osmišljen program i vježbe za pravilan rast i razvoj lokomotornog sustava, s i bez rekvizita, koji osigurava djetetu pravilan razvoj svih mišićnih skupina. Kroz jednostavne motoričke zadatke sastavljene od osnovnih oblika kretanja, igara i kretanja uz glazbu potičemo dijete da spontane pokrete i reakcije pretvori u svjesne te kroz jednostavne radnje nauči svladati složene zadatke. Razvijamo samostalnost i socijalne vještine uvažavanja druge djece, dijeljenje i suradnju – ističu djevojke.

– Mala Sportska Akademija program je za djecu od 3 do 7 godina, koji podržava prirodne oblike kretanja koji obuhvaća sve mišićne skupine, utječe na pozitivan psihosomatski razvoj, razvija lijepo tjelesno držanje te uvažava dijete kao cjelovitu, dinamičnu osobu i omogućava mu izražavanje kroz kineziološke aktivnost. Utječemo na razvoj funkcionalnih i motoričkih sposobnosti s naglaskom na one koje su potrebne djetetu u svakodnevnom životu. Osnovni sadržaji s kojima se dijete upoznaje su elementi sportskih igara, a primarni ciljevi koji su kroz program naglašeni prvenstveno su edukativnog karaktera te spoznaja i poštivanje dobne i individualne specifične psihosomatske sposobnosti- reći će nam dalje te predstaviti Malu školu rolanja za kraj, kojoj se mogu priključiti sva djeca od pet godina nadalje, a ona služi za osposobljavanje polaznika Udruge za samostalno rolanje kroz igru i zabavu te učenje novih elemenata i trikova u različitim uvjetima.

– Nedostatak igre, kretanja i mogućnosti za sudjelovanje u različitim motoričkim aktivnosti, a može usporiti tjelesni razvoj djeteta. Danas je najčešća zabluda da će djeca svoje motoričke sposobnosti razviti sama od sebe. Za razvoj motoričkih, emocionalnih, psiholoških i socijalnih potencijala potrebni su adekvatni organizirani programi tjelesnog vježbanja za svu djecu bez obzira na njihove pojedinačne sposobnosti prilagođeni njihovim potrebama – zaključuju iz Udruge.

Zamolili smo ih da nam, tijekom ovog razdoblja pandemije koronavirusa, pripreme nekoliko vježbi!

Vjezba 1

Stojimo uspravno. Glavu nagnemo prema ramenu na jednu stranu, pa na drugu, oponašajući zvuk sata tik-tak.

VJEŽBA 2 – Avion

Vjezba 2
Raširimo noge i ruke kao krila od aviona, nagnemo se u jednu stranu tako da pokušamo rukom dotaknuti prste noge, vratimo se u početni položaj pa ponovimo na drugu stranu. Ponovimo vježbu pet puta!

VJEŽBA 3 – Mali – veliki

Vjezba 3
Stojimo uspravno. Kada kažemo ‘mali’, dijete čučne i skupi se, kada kažemo ‘veliki’, dijete se podigne visoko na prste i podigne ruke kao da pokušava dotaknuti strop. Ponovimo vježbu osam puta!

VJEŽBA 4 – Iglica – zvjezdica

Vjezba 4
Stojimo uspravno i ruke podignemo iznad glave i spojimo dlanove, kao iglica, zatim skokom raširimo noge i ruke i napravimo ‘zvjezdicu’ te se skokom vratimo u početni položaj. Prvo napravimo nekoliko puta sporije, a zatim ubrzamo tempo.

VJEŽBA 5 – Čarobni stolić

Vjezba 5
Sjednemo na pod s nogama poprečnim i oslonjenim na stopala, a ruke stavimo iza sebe, podignemo stražnjicu visoko u zrak tako da napravimo ‘čarobni stolić’. Pokušamo što duže ostati u tom položaju. Kako bismo provjerili stoji li stolić čvrsto, stavite djetetu na trbuh plišanu igračku ili nešto slično!

Pročitajte još

BRIDŽ TURNIR Prvo mjesto zauzeli Rabušić i Tikvica

Dulist

‘IDEMO PITURI’ Prva utakmica u subotu!

Dulist

ZNANSTVENI RAD O POVIJESTI VK JUG Đurasović i Ipšić objavile članak u prestižnom međunarodnom časopisu

Dulist