Aktualno

Udruga Slatki život uz Svjetski dan šećerne bolesti: ‘Ne ignorirajte simptome i kontrolirajte svoju bolest!’

Udruga Slatki život uz Svjetski dan šećerne bolesti: 'Ne ignorirajte simptome i kontrolirajte svoju bolest!'
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Studeni je mjesec kad se na globalnoj razini osvještava o šećernoj bolesti, a 14. studenoga se obilježava Svjetski dan šećerne bolesti.

Udruga Slatki Život je godinama u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo DNŽ, Službe za patronažu DZ Dubrovnik i Medicinskom školom, povodom Dana šećerne bolesti sudjelovala u akciji mjerenja šećera i tlaka, podjeli promotivnih materijala. Naše sugrađane smo upozoravali na opasnost od neotkrivene i neregulirane šećerne bolesti.

S obzirom na epidemiološke mjere, preporuke i ograničenja zbog pandemije Covid-19, ove godine nisu u mogućnosti nastaviti sa dosadašnjom praksom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti. Sve naše sugrađane stoga pozivaju da i dalje budu svjesni komplikacija i posljedica koje sa sobom donosi ova bolest, pogotovo ako ignoriraju simptome i ne reguliraju svoju bolest.

– Naša djeca i njihove obitelji sa šećernom bolesti žive svaki dan, i znaju koliko truda je potrebno da bi bili dobro regulirani – poručuju.

Cilj ovogodišnje kampanje je podići svijest o ključnoj ulozi koju medicinske sestre i tehničari imaju u pružanju podrške osobama sa šećernom bolešću. Prema podacima SZO, medicinske sestre i tehničari čine 59 % zdravstvenog osoblja diljem svijeta. U bolnicama u Hrvatskoj radi više od 20 000 medicinskih sestara i tehničara, a u bolničkom sustavu nedostaje ih 4 500. Od iznimnog je značaja da pružatelji zdravstvenih usluga i nositelji vlasti prepoznaju važnost ulaganja u obrazovanje i osposobljavanje medicinskih sestara i tehničara te da priznaju i unaprijede njihovu ulogu u skrbi o šećernoj bolesti. Uz odgovarajuću stručnost i vještine medicinske sestre i tehničari mogu pružiti podršku osobama sa šećernom bolešću, kao i onima koji su u riziku od nastanka šećerne bolesti tipa 2.

– Naš dan je 14. studenog i ponosno taj dan nosimo plavu boju, jer plavi krug je znak jedinstva globalne dijabetičke zajednice, a našim slatkišima ovom gestom pokazujemo da nisu sami! – ističu, a o ovim putem, novo vodstvo Udruge Slatki život obavještava sve o novim kontaktima Udruge: mobitel 099/ 380 67 63 i e-mail: slatkizivotudruga@gmail.com

Pročitajte još

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist

OTVOREN PAVILJON BIH Marin Ivanović: ‘Čast mi je biti imenovan povjerenikom i kustosom’

Dulist

[FOTO] SVEČANO OTVORENJE Novi prostor DPDS-a predstavljen uz izložbu dubrovačkog novca

Dulist