Vaše vijesti

Udruga Slatki život na obiteljskom kampu u Zadru

Udruga Slatki život na obiteljskom kampu u Zadru

Pet obitelji iz Udruge boravilo je u od 3. do 5. listopada u Zadru na Obiteljskom kampu “Dijabetes bez granica”, a koji je održan u Omladinskom hostelu Zadar, u organizaciji Zagrebačkog dijabetičkog društva, a za što su zaslužne vrijedne mame Snježana i Damira i pružile nama puno ljubavi, sreće i zadovljstva sa svojim timom volontera.

Kampu je nazočilo 30-tak obitelji iz dijabetičkih udruga iz Zagreba, Varaždina, Županje, Šibenika, Splita, Ivanić Grada, Rijeke, Bjelovara i ostalih krajeva Lijepe naše. Cilj da se povežu djecu i njihove obitelji bez obzira kojoj udruzi ili području pripadaju je u potpunosti ispunjen. Kao posebni gosti, ove godine, bili su predstavnici edukacijskog tima iz Makedonije, te obitelji iz Makedonije.

Kamp je osmišljen u obliku raznovrsnih edukacija i radionica za ciljanu grupu korisnika. Tako su bile: psihološke radionice, komunikacijske radionice, prezentacija video materijala o životu s dijabetesom nositelja pojedinih ciljanih skupina, diskusije o svakodnevnim poteškoćama, kao i o izazovima i iskušenjima u život, uz obilje neformalnog druženja i zabavnog programa u neposrednoj blizini mora.

S obzirom na potencijalno razarajući učinak dijabetesa na cjelokupnu obitelj, za prihvaćanje stanja, usvajanje vještina, te stvaranje trajnog ozračja entuzijazma i optimizma neophodn je dobra edukacija obitelji, a koju smo ova tri dana imali od strane medicinskog osoblja i liječnika KBC Rebro.

Pored dijabetološkog tima, upravo obitelj ima ključnu ulogu u psihološkoj prilagodbi djeteta na dijabetes, razini brige o dijabetesu i pridržavanju smjernica za kvalitetan život s dijabetesom. Prihvaćanje dijabetesa preduvjet je dobre kontrole!

To je dugotrajno, kontinuirano nastojanje da se uspješno savladaju svi izazovi života s dijabetesom tip 1 i uz to treba postići da se djeca dobro osjećaju unatoč povremenim neuspjesima i razočarenjima. Dijabetes bitno utječe na kvalitetu života djece i cjelokupne obitelji!

U nebo smo poslali na desetke lampiona sa željama da vjerujemo u u sebe i svoje snove, a u nedjelju smo sudjelovali u svetoj misi u samostanu Svetog Frane u Zadru i zahvalili Svevišnjem Bogu na milostima koje smo dobili u Zadru. Na rastanku svim sudionicima su dodjeljene zahvalnice za sudjelovanje.

Vjerujemo da će ovaj susret otvoriti vrata brojnijim, budućim Kampovima kao i suradnju među obiteljima diljem RH i šire. Nova poznanstva i prijateljstva će sigurno ostati, a iz godine u godinu će rasti.

Put je financiran iz Proračuna Grada Dubrovnika, a na tome im od srca zahvaljujemo.

Pročitajte još

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist