Grad

UDRUGA SIGURNOST U PROMETU ‘Nužno je čim prije započeti s izgradnjom skretača u smjeru Bosanke’

Denis Pavela, iz ‘Udruge Sigurnost u pro­metu’ za DuList je komentirao promet u mjestu Bosanka.

Istaknuo je kako postoji mogućnost postavljanja prometno-teh­ničkog rješenja – ‘podizne rampe’ u cilju ograničavanja prometa na kolniku nerazvrstane ceste od mjesta Bosanka u smjeru panorame na Srđu.

— S obzirom na to da se navedeno raz­matra i nije u realizaciji, bespredmetno se očitovati o tome. Ono što možemo reći, dobro je da gradska vlast razmatra rješenje prometnih problema koje imaju stanovnici Bosanke u svim smjerovima pa i u smjeru postavljanja određenih naprava u cilju povećanja protočnosti prometa te poboljšanja uvjeta života ljudi koji prebivaju u naselju Bosanka – rekao je. No, kako navodi, razmišlja­nje udruge ide k tome da se problem Bosanke gleda kao jedna cjelina od samog raskrižja nerazvrstane ceste i državne ceste D-8 pa sve do platoa Srđ te da se tako i pristupa rješavanju navede­nog problema, a to je – cjelovito rješenje.

— Stoga bi bilo idealno napraviti dvo­tračnu novu cestu na toj dionici s novim asfaltnim slojem i novom horizontal­nom i vertikalnom signalizacijom, ali svjesni smo da poradi imovinsko-prav­nih odnosa oko vlasništva zemljišta to je nemoguće, barem u bližoj budućno­sti. S druge strane, smatramo da se pro­met ne treba ograničavati ni na jednoj dionici selektivno jer ako vidimo, pro­metno tehnički nema razlike u kvaliteti i izgledu ceste od državne ceste D-8 do platoa Bosanka u odnosu na dionicu koja se hoće ograničiti postavljanjem rampe. Štoviše, problemi upravo nastaju na prvoj dionici od raskrižja D-8 do nase­lja Bosanka. Isto tako, svjesni smo da prometni zastoji nastaju poradi kombi vozila za prijevoz gostiju na panoramu Srđ te kamper vozila stranih državljana koji se kreću navedenom dionicom – naglasio je.

Stoga, kako kaže, dok se ne krene u cjelovito rješavanje i uređenje dvotračne ceste, potrebno je doslovno ograničiti kretanje navedenom dioni­com određenoj vrsti vozila – bez iznimke i to kombi vozilima te mini bus prijevozu za prijevoz gostiju i robe, kao i kamper vozilima na način da se postavi pro­metno-tehnička signalizacija, odnosno prometni znakovi izričitih naredbi iz smjera Dubrovnika na raskrižju državna cesta D-8 – Bosanka te iz smjera Brgata. Također, navodi da se u vremenu prije sezone trebaju urediti postojeće mimoi­laznice – proširenja, ugibališta i dodatno izgraditi nove, ‘što nisu veliki zahvati, a sve kako bi se omogućilo dodatno mimoilaženje osobnih vozila’.

— Isto tako, kako bi se rasteretila državna cesta D-8, nužno je kod skre­tanja čim prije započeti s izgradnjom lijevog skretača iz smjera Dubrovnika u smjeru mjesta Bosanka čime bi se pove­ćala protočnost prometa državnom cestom kao i sigurnost cestovnog pro­meta – zaključio je.

Pročitajte još

Prvak Hrvatske Luka Ivanković i brončane judoke Mokošice kod gradonačelnika

Dulist

Obilježena 19. obljetnica otkrivanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Osojniku

Dulist

UGRADNJA DIZALICA TOPLINE Gradski bazen modernizira se sustavom grijanja morskom vodom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija