Grad

UDRUGA SIGURNOST U PROMETU ‘Nužno je čim prije započeti s izgradnjom skretača u smjeru Bosanke’

UDRUGA SIGURNOST U PROMETU 'Nužno je čim prije započeti s izgradnjom skretača u smjeru Bosanke'

Denis Pavela, iz ‘Udruge Sigurnost u pro­metu’ za DuList je komentirao promet u mjestu Bosanka.

Istaknuo je kako postoji mogućnost postavljanja prometno-teh­ničkog rješenja – ‘podizne rampe’ u cilju ograničavanja prometa na kolniku nerazvrstane ceste od mjesta Bosanka u smjeru panorame na Srđu.

— S obzirom na to da se navedeno raz­matra i nije u realizaciji, bespredmetno se očitovati o tome. Ono što možemo reći, dobro je da gradska vlast razmatra rješenje prometnih problema koje imaju stanovnici Bosanke u svim smjerovima pa i u smjeru postavljanja određenih naprava u cilju povećanja protočnosti prometa te poboljšanja uvjeta života ljudi koji prebivaju u naselju Bosanka – rekao je. No, kako navodi, razmišlja­nje udruge ide k tome da se problem Bosanke gleda kao jedna cjelina od samog raskrižja nerazvrstane ceste i državne ceste D-8 pa sve do platoa Srđ te da se tako i pristupa rješavanju navede­nog problema, a to je – cjelovito rješenje.

— Stoga bi bilo idealno napraviti dvo­tračnu novu cestu na toj dionici s novim asfaltnim slojem i novom horizontal­nom i vertikalnom signalizacijom, ali svjesni smo da poradi imovinsko-prav­nih odnosa oko vlasništva zemljišta to je nemoguće, barem u bližoj budućno­sti. S druge strane, smatramo da se pro­met ne treba ograničavati ni na jednoj dionici selektivno jer ako vidimo, pro­metno tehnički nema razlike u kvaliteti i izgledu ceste od državne ceste D-8 do platoa Bosanka u odnosu na dionicu koja se hoće ograničiti postavljanjem rampe. Štoviše, problemi upravo nastaju na prvoj dionici od raskrižja D-8 do nase­lja Bosanka. Isto tako, svjesni smo da prometni zastoji nastaju poradi kombi vozila za prijevoz gostiju na panoramu Srđ te kamper vozila stranih državljana koji se kreću navedenom dionicom – naglasio je.

Stoga, kako kaže, dok se ne krene u cjelovito rješavanje i uređenje dvotračne ceste, potrebno je doslovno ograničiti kretanje navedenom dioni­com određenoj vrsti vozila – bez iznimke i to kombi vozilima te mini bus prijevozu za prijevoz gostiju i robe, kao i kamper vozilima na način da se postavi pro­metno-tehnička signalizacija, odnosno prometni znakovi izričitih naredbi iz smjera Dubrovnika na raskrižju državna cesta D-8 – Bosanka te iz smjera Brgata. Također, navodi da se u vremenu prije sezone trebaju urediti postojeće mimoi­laznice – proširenja, ugibališta i dodatno izgraditi nove, ‘što nisu veliki zahvati, a sve kako bi se omogućilo dodatno mimoilaženje osobnih vozila’.

— Isto tako, kako bi se rasteretila državna cesta D-8, nužno je kod skre­tanja čim prije započeti s izgradnjom lijevog skretača iz smjera Dubrovnika u smjeru mjesta Bosanka čime bi se pove­ćala protočnost prometa državnom cestom kao i sigurnost cestovnog pro­meta – zaključio je.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist