Koronavirus u Hrvatskoj

U Županiji troje novooboljelih od koronavirusa, dva se pacijenta danas vraćaju iz Splita

stozer cz dnz zupan dobroslavic01

U Županiji je prema riječima župana Nikole Dobroslavića u utorak zabilježeno troje novooboljelih od koronavirusa, što je za sada ukupno 67 osoba. Naglasio je kako nam dolazi Uskrs, ali se i tada moramo pridržavati propisanih mjera i uputa.

-Pripravni smo za daljnju borbu od ove ugroze, koju ćemo pobijediti poštivanjem mjera – rekao je.

– Prema Zagrebu je upućeno 613 uzoraka, čekamo rezltate 35 testova, 14 osoba je hospitalizirano, u KBC Split su smještene četiri osobe, a u Zagrebu jedna, dok je u karanteni dvoje ljudi – poručio je načelnik stožera Joško Cebalo. Naglasio je kako se za potrebe katantene neće više koristit zgrada u Kuparima već Studentski dom u Dubrovniku gdje su dvije spomenuto osobe i premještene.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić rekao je kako se u Općoj bolnici Dubrovnik nalazi osam pacijenata pozitivnih na COVID-19 infekciju, a šest ih je u izdvojenoj jedinici u Studentskom domu. Svi su stabilno i nema novih osoba u Jedinici za intenzivno liječenje.
Osvrnuo se i na pacijente koji su već ranije poslani u KBC Split. Tri pacijenta od njih četiri više nisu intubirana, a dva se danas vraćaju u Dubrovnik na daljnje liječenje. Ukupno je pet liječnika, deset sestara i jedan nemedicinski djelatnih ove ustanove u samoizolaciji.

Ravnatelj ZZJZ DNŽ Mato Lakić rekao je da su tri novozaražene osobe obiteljski kontakti već oboljelog pacijenta iz Ploča. Dodao je kako ZZJZ raspolaže dovoljnim brojem testova te uskoro stiže nova pošiljka od njih 300.

– Možemo reći da smo zadovoljni s trenutnom situacijom. Prvi val je utihnuo, no infekcija može uvijek eskalirati i zato je važno da se pridržavamo mjera socijalne distance, pranja ruku i nošenja maske – iznio je.

Osvrnuo se i na potencijalno otvaranje tržnica za kojeg je iznio kako je potrebno ispoštovati sve smjernice Nacionalnog stožera.

– Najvažnije je da se ne stvara umjetna napetost između Konavla i Župe. Distanca je bitna, ali stigmatizacija zaraženih ne dolazi obzir. Nisam vidio kolika je bila udaljenost između Lasića i Nardellija, ako je pola metra bila pogriješili su – odgovorio je na novinarsko pitanje župan Dobroslavić kako komentira susret načelnika dviju spomenutih općina koji su,usprkos upozorenjima, sjeli za stol tik jedno do drugog i ‘ratnu sjekiru’ zalili čašom vina.

O stanju nezaposlenosti poručio je kako je sa zadnjim danom ožujka evidentirano 6.276 nezaposlenih te je upućeno nekoliko tisuća zahtjeva za korištenje Vladine mjere o potpori malim poduzetnicima.

Cebalo je izvijestio kako su na području DNŽ otvorene dvije tržnice – u Veloj luci i Metkoviću, ona u Gružu nije jer nije na vrijeme nabavljan pleksiglas za ograđivanje prodavača.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević potvrdio je glasinu o prelasku višečlane župske obitelji na teritorij BiH, no za to je imala valjanu propusnicu. Točno je da su bili u Općini Ravno što je izazvalo negodovanje tamošnjih vlasti, ali njihov dolazak i odlazak bio je potpuno legalan.

Potvrdio je i odluku Nacionalnog stožera da lokalne samouprave koje čine jednu geografsku cjelinu mogu potpisati sporazum kojim više stanovnicima neće trebati e-propusnice.

HV omogućila je prijevoz pacijenata OB Dubrovnik helikopterom za koje je ravnatelj Marijo Bekić kazao da su opremljeni sukladno regularnoj praksi. Također, rekao je da su u hotelima Valamara u pokretnim kućicama smješteno 12 medicinskih sestara koje nemaju mogućnost izolacije. One nisu bile u kontaktu s pacijentima s COVID-19, ali su zbog sigurnosti vlastitih obitelji i ostalih sugrađana poduzele ovo mjeru preodstrožnosti.

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist