AktualnoUrednički izbor

U zahodima ‘istresli’ više od 800 tisuća kuna

U zahodima ‘istresli’ više od 800 tisuća kuna

Dubrovnik i u ovoj godini bilježi odlične turističke rezultate. Prema sustavu za prijavu i odjavu turista eVisitor, ne uključujući podatke za nautiku, rast turističkog prometa zabilježen je u osam mjeseci 2019. godine. Turista je više za 14 posto u odnosu na lani, a noćenja za 6 posto. Tragom toga moglo bi se zaključiti kako i određene djelatnosti bilježe porast prihoda, a to se svakako odnosi na prihode od naplate javnih WC-a gradske komunalne tvrtke Čistoća. Prema podacima koje smo dobili, prihodi od naplate javnih WC-a u osam mjeseci ove godine veći su za više od 45 tisuća kuna. Naime, prihodi od naplate javnih zahoda u prvih osam mjeseci ove godine iznose 816.508,23 kuna, dok su u istom razdoblju prošle godine iznosili 771.266,76 kuna. Ako se uzme podatak da je korištenje javnih
sanitarija po osobi 7 kuna, ispada da je u osam mjeseci ove godine javne zahode u Dubrovniku koristilo više od 116 tisuća ljudi, a lani je ta brojka bila na nešto više od 110 tisuća. Spomenimo i to kako je u cijeloj 2018. godini ukupan prihod od naplate javnih zahoda bio 1.122.446,50 kuna.

Proradile i Ploče
No, svakako treba napomenuti kako su prošle godine u funkciji bila samo tri javna WC-a i to u Portu te dva na Pilama, ispod platana i ispod Minčete. Za razliku od lani, ove godine dobili smo još jedan javni zahod i to na Pločama koji je proradio još 1. travnja, no u sustav naplate ušao je tek 1. lipnja.
— U javni zahod na Pločama je utrošeno 147.570 kuna, koji se odnose na radove na objektu i nabavu potrebne opreme kako bi se isti stavio u funkciju. Što se tiče opreme, tu je najskuplji bio sustav naplate u iznosu od 83.850,00 kuna – rekao nam je direktor Čistoće Marko Iveković. Ovome treba dodati i novi javni zahod u Gružu, koji je otvoren krajem prošlog tjedna, ali i zahod u Lapadu, s tim da su oba izvan sustava naplate. Naime, još prošle godine Čistoća je najavila uređenje postojećeg javnog WC-a kraj place u Lapadu. To se i realiziralo.
— Sukladno najavama javni zahod u Lapadu je stavljen u funkciju. Kako se radilo o postojećem objektu, investicija u ukupnom iznosu od 6 tisuća kuna plus PDV odnosila se na potrebno uređenje unutrašnjosti objekta. Javni zahod u Lapadu trenutno nije u sustavu naplate – ističe direktor Iveković.

U zahodima ‘istresli’ više od 800 tisuća kuna

Riješeno je konačno i područje Gruža
— Sukladno uočenim potrebama i traženjima Gradskog kotara Gruž ideja o osiguravanju javnog zahoda u Gružu je realizirana 31. kolovoza postavljanjem tipske sanitarne kućice u prostoru parka Luja Šoletića u Gružu – navodi direktor Čistoće.
Objekt površine 14 ‘kvadrata’ povezan je na postojeću infrastrukturu, a sastoji se od muškog i ženskog dijela sa po dvije kabine. Javni zahod u Gružu za sada nije u sustavu naplate, a investicija je vrijedna 147 tisuća kuna plus PDV.
— Postavljanjem sanitarnog objekta u Gružu tvrtka Čistoća i ova gradska uprava odgovorili su na dugogodišnje zahtjeve građana za otvaranjem jednog takvog objekta na području velike cirkulacije ljudi – pohvalili su se prošlog tjedna iz Grada Dubrovnika. Osim podataka o prihodima od naplate javnih WC-a, zatražili smo od ove gradske tvrtke i podatke o troškovima održavanja i popravaka.

Grad ‘na čeki’
Tako su troškovi održavanja i popravaka javnih zahoda u 2018. godini iznosili 33.217,50 kuna i odnosili su se na potrebne radove i zamjenu opreme na javnim WC-ima na Pilama (Brsalje i uz Posat), a u ovoj godini iznose 12.964,00 kuna za manje pojedinačne popravke zbog oštećenja. Ovi su zahodi, podsjetimo, baš kao i onaj u Portu, a kako piše na stranicama Čistoće, opremljeni sofisticiranim sustavom naplate visoke kvalitete u skladu sa suvremenim tehnološkim rješenjima te su u potpunosti automatizirani. Većina unutarnjih prostora obložena je inoksom i tzv. antivandal sistemom koji zapravo onemogućava lomljenje i uništavanje inventara. Prilikom postavljanja novih naplatnih barijera na prilazima, vodilo se računa da isti omogućuju nesmetan prolaz osobama s poteškoćama u kretanju – invalidima, a javni WC-i na Pilama opremljeni su i kabinama za invalide. No, bilo bi dobro kad bi Čistoća ažurirala podatke na svojoj stranici te na popis javnih WC-a dodala i onaj na Pločama, ali i Gruž i Lapad bez obzira što je njihovo korištenje za sad besplatno. Na kraju spomenimo i kako je Grad Dubrovnik u suradnji s Čistoćom imao želju riješiti i problem nedostatak javnih zahoda unutar zidina. Bio je pronađen i adekvatan prostor, onaj bivšeg Express restorana.
— Uspjeli smo dogovoriti da nam država daruje prostor bivšeg Express restorana, koji je sada u derutnom stanju. Planiramo taj prostor dugoročno iznajmiti Čistoći. Tamo nam je plan napraviti javni sanitarni objekt s pet zvjezdica koji je zaista potreban u povijesnoj jezgri. Bio bi dostupan invalidima, ali i opremljen potrebnim rekvizitima za majke s malom djecom – izjavio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković za DuList početkom veljače. No, zbog nedostatka novca, konkretno šest milijuna kuna koliko je bilo planirano za uređenje novog zahoda, on neće zaživjeti u tako skoro vrijeme.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist