Grad

U UTORAK U SLOBODI Premijera filma o šahovskom turrniru u Gradu pod opsadom

sah rat plakat1

U sklopu programa obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu u utorak 16. studenog u Kinu Sloboda bit će upriličena svečana premijera i svečana projekcija filma Šah – Rat. Prema scenariju i režiji Nikole Dupera te u produkciji Dražena Hrženjaka, dokumentarni film Šah – Rat u trajanju od 26 minuta donosi ozračje Grada ratne ’91. godine i nevjerojatnu priču o šahovskom turniru organiziranom u takvim uvjetima. Film je sufinanciralo Ministarstvo hrvatskih branitelja i drugi. S obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom i ograničen broj mjesta u dvorani svečana premijera filma za uzvanike, sudionike turnira i protagoniste samog filma uz pozivnice će biti održana u 20 h, a odmah nakon nje u 21:00 uslijedit će još jedna svečana projekcija filma za sve zainteresirane gledatelje. Ulaz je uz obavezno pridržavanje mjera (obavezno nošenje maski i fizička distanca) moguć samo uz prethodnu najavu te preuzimanje ulaznice. Obzirom na ograničen broj mjesta preporuča se za ulaznice kontaktirati blagajnu kina na telefon 020/321-425. Svečani program vodit će Miro Bronzić, a za glazbeni dio pobrinuti će se klapa Ragusavecchia.
Film Šah-Rat na dokumentaristički način kroz svjedočanstva sudionika i povijesni kontekst trenutka u kojem je organiziran donosi priču o šahovskom turniru organiziranom u tada više nego teškim uvjetima Grada pod opsadom. Posebnu zanimljivost čine simbolične nagrade turnira koje su tada u Gradu zaista bile od vitalnog značaja a to su za treće mjesto štruca kruha, za drugo litra mlijeka i za pobjednika turnira pet litara vode.
Na sam dan obljetnice održavanja turnira 17. studenoga, a također u sklopu programa obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu, također u prostorima Luže biti će organiziran i šahovski turnir sjećanja na kojem će nastupiti sudionici ratnog turnira skupa s mladim šahistima iz dubrovačkih osnovnih i srednjih škola. Turnir će se u skladu s važećim epidemiološkim uvjetima pod vodstvom Nikše Ivankovića koji je bio sudionik odnosno sudac i ratnog turnira održati u organizaciji Udruge veterana vojnika i domoljuba, a uz potporu Grada Dubrovnika i suradnji sa Šahovskim klubovima Dubrovnik i Sesvete Agroproteinka.

 

Pročitajte još

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović