Hrvatska

U travnju je broj nezaposlenih dosegnuo 158 tisuća

U travnju je broj nezaposlenih dosegnuo 158 tisuća

‘Travanj je prvi cijeli mjesec u kojemu su se poslovanje i potrošnja odvijali u ograničenim uvjetima, veći dio mjeseca u strogoj karanteni, a tek u posljednjem tjednu s nešto blažim ograničenjima’, prenosi HGK u svom priopćenju.

-Iako mjesec još nije završio, na temelju podataka za prvih 28 dana možemo ga cijeloga ocijeniti. U prvim je danima mjeseca bio vidljiv snažniji pritisak na burzu nezaposlenih, a promjena trenda prema ublažavanju dnevnoga rasta broja nezaposlenih nakon donošenja drugoga kruga mjera Vlade za očuvanje radnih mjesta- naglašavaju.

Ipak, do samoga je kraja mjeseca zadržan dnevni rast te je 28. travnja broj nezaposlenih dosegnuo 158.795. U odnosu na kraj ožujka, to je 15.334, a u odnosu na prošlogodišnji travanj 27.705 nezaposlenih više. Stoga će ovo biti prvi travanj (barem u novijoj povijesti) u kojemu je broj nezaposlenih rastao na mjesečnoj razini te prvi travanj od 2013. godine u kojemu je zabilježen godišnji rast. Na osnovi rasta broja nezaposlenih do 28. travnja te procjeni za preostala dva dana u mjesecu, stopa nezaposlenosti mogla bi iznositi oko 9,6% odnosno jedan postotni bod više nego u ožujku, što će biti prvi očiti negativni gospodarski odraz epidemije koronavirusa na tržište rada.

-Kako se u sljedeća dva tjedna dalje postupno ukidaju ograničenja kretanja i poslovanja, očekujemo i nastavak ublažavanja rasta broja ulazaka na evidenciju zbog prekida radnoga odnosa (mjere subvencija plaća trebale bi utjecati na zadržavanje većeg dijela zaposlenih barem do lipnja). No isto tako očekujemo i održanje više razine nezaposlenosti zbog izostanka normalizacije sezonskoga zapošljavanja u ovoj godini, pa će uobičajena krivulja broja nezaposlenih s nizinom u sredini godine, ove godine biti znatno ravnija (ili u pesimističnijem scenariju uzlazna) – ističu.

Najviše će tome pridonijeti izostanak masovnijeg zapošljavanja u turizmu te dijelovima drugih djelatnosti koji su povezani s turizmom. To je već vidljivo u travnju kada je broj izlazaka s evidencije nezaposlenih zbog zapošljavanja u djelatnosti smještaja i ugostiteljstva iznosio tek 424 (od 1. do 28. travnja), dok je u prošlogodišnjem travnju to bilo 17 puta više (7.120).

Izvor: HGK

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist