Aktualno

U TIJEKU PREGOVORI Šober: Cilj nam je povezati se s 11 destinacija tijekom zime

zracna luka dubrovnik dvomilijunti putnik 2023 1

Dubrovnik bi iduće zime mogao biti povezan s čak 11 destinacija! Plan je to, naime, Zračne luke Ruđer Bošković, čije je vodstvo trenutno u pregovorima s aviokompanijama za zimsku sezonu. Rekao je to glavni direktor dubrovačke zračne luke Viktor Šober na koordinacijskom radnom sastanku dionika u turizmu Dubrovnika ovog utorka u Velikoj gradskoj vijećnici u Dubrovniku.
– Pregovori su definirani uredbom o slotovima u zračnim lukama koji je star, što pokazuje činjenica kako je donesen 1993. godine. Nadalje, razvijamo dovođenje putnika u idućim godinama. Početak pregovora za iduću zimsku sezonu kreću u listopadu, završavaju u travnju. Naime, trenutni pregovori će biti sa sedam zrakoplovnih tvrtki. To su: Ryanair za Dublin, London i Beč, Croatia Airlines za Frankfurt, Turkish Airlines za Istanbul, Easyjet za London u ‘ramenima sezone’, Lot Polish Airlines za Varšavu, Vueling Airlines za Barcelonu i na kraju nastavak čarter programa s tvrtkom Freebird Airlines Europe – objasnio je Šober te dodao kako je plan doći do 11 destinacija.
Iznio je i podatke, odnosno očekivanja broja putnika za ovu godinu.
– Broj putnika je lani bio preko 2 milijuna, dok će ove godine to biti 25 posto više, što je bolje od Zagreba. Nadalje, dogovor s Ryanairom pomaže kako bi se obuhvatila ‘ramena sezone’. Isto tako očekujemo značajan skok u broju operacija zrakoplova, a glavna tržišta su i dalje Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Hrvatska i Sjedinjene američke države. Uz to je ostvareno 93,14 posto operacija prema dvadeset država. Glavna destinacija je London uz koji su blizu Zagreb, Manchester i Dublin. U 2023. godini je prometovalo 45 prijevoznika, dok je njih 24 prevezlo većinu putnika – rekao je Šober te dodao kako se nastavlja s poticajnim mjerama prijevoznicima.
-Sve ćemo prilagoditi tome da prijevoznici imaju interesa doći. Međutim, što se tiče Ryanaira, to su putnici koji žele jeftino doći da im ostane novca za potrošiti tu, na hotele i slično…, a zrakoplovi su puni. Vidite dosta stranaca više od lani, čemu zasigurno pridonosi ova tvrtka. Naime, što se tiče svega, jako smo zadovoljni, a jedan od fokusa nam je spoj s SAD-om te pokušavamo zaključiti takav dogovor. U međuvremenu je Lisabon otpao, iz razloga što je Easyjet imao problema sa slotovima u spomenutom gradu te su zbog toga otkazali – zaključio je Šober.
Na njegove riječi o Ryanairu nadovezao se gradonačelnik Mato Franković koji je također istaknuo je istaknuo kako nevjerojatan broj ljudi u naš grad dolazi s ovom aviokompanijom.
– Zrakoplovi su puni, što ima pozitivan ishod za turizam županije. Aktivno se pripremamo kao Grad za zimsko doba te se nadamo iznijeti ime poznate zvijezde koja će nastupati za Novu godinu. Međutim, pregovori su još u tijeku – iznio je gradonačelnik Mato Franković.
Direktor Turističke zajednice Dubrovnika Miroslav Drašković je rekao kako su poticaji ono što je najbitnije za prijevoznika te kako će gledati financijski podržati zračnu luku pomoću marketinških kampanja.
– Ono drugo što radimo je pojačavanje događaja zimi. U to spada Festival svjetla, Festa svetog Vlaha i slično… Moramo pratiti situaciju koja će tržišta biti prisutna zimi. Uz to imamo tjedne preglede Grada, gdje znamo da turisti koji dolaze cijene besplatni pregled Grada – kratko je rekao Drašković.

Pročitajte još

[VIDEO] VIKTORIJA KNEŽEVIĆ U SABORU: ‘Zakon o proračunu izgleda kao da je iz srednjeg vijeka’

Dulist

Svjetski poznata hotelska grupacija koja je prisutna i na hrvatskom tržištu ulazi na zahtjevno tržište Saudijske Arabije

Dulist

OBRAZOVANJE MINISTARA Imamo šest doktora znanosti, jedan novi školovan u SAD-u

Dulist