Sport

U subotu 13. srpnja ždrijeb Divlje lige

Prijave za nastup u 30. Prvenstvu dubrovačkih kupališta u vaterpolu, Divljoj ligi 2013., primaju se do petka, 12. srpnja do 20 sati u Caffe baru Giro (u sklopu Trgovačkog centra Tommy).

Kvalifikacije će početi ne prije srijede, 17. srpnja. O broju momčadi u kvalifikacijama ovisi početak glavnog turnira (ne prije 29. srpnja, najkasnije 3. kolovoza). Finale bi se u Portu trebalo odigrati ne prije 10. kolovoza, ne poslije 14. kolovoza.

Turnir

Ždrijeb će se održati poslijepodne, u subotu, 13. srpnja 2012. U glavnom turniru igrat će 16 momčadi raspoređene u četiri skupine od kojih će svaka skupima brojati po četiri momčadi. Nakon igre svatko sa svakim u skupini (tri kola), u drugi dio natjecanja, u kojem se igra po klasičnom kup sustavu, igrat će po dvije prvoplasirane momčadi svake skupine. Dakle, drugi dio glavnog turnira sastoji se od četvrtfinala, polufinala i finala, tj. utakmica za treće i prvo mjesto. U glavni turnir, u kojem je mjesta za 16 najboljih, izravni plasman ima osam najboljih momčadi prošlogodišnje Divlje lige, dok će ostalih osam mjesta popuniti najuspješnije momčadi kvalifikacija. Ukoliko koja od osam najuspješnijih momčadi prošlogodišnje Divlje lige ne dostavi svoju prijavu, to mjesto također će se popunjavati kroz kvalifikacije. S obzirom na prošlogodišnji plasman, mjesto u glavnom turniru imaju sljedeće momčadi: Montovjerna, (prvak, nositelj skupine A), Solitudo (finalist, nositelj skupine B), Penatur (treće mjesto, nositelj skupine C), Špilja '94 Danče (četvrtoplasirani sastav, nositelj skupine D), te Kamen mali, Palace, Elita i Vila Banac, prošle sezone sudionici četvrtfinala.
U četvrtfinalu glavnog turnira igraju A1-B2 (pobjednik skupine A – drugoplasirani iz skupine B), A2-B1, C1-D2 te C2-D1, a u polufinalu pobjednici susreta A1-B2 protiv C2-D1, a u drugom polufinalu pobjednik susreta A2-B1 protiv pobjednika susreta C1-D2.

Kvalifikacije se igraju po starom. Kup s repasažom. Dakle, imaju pravo na jedan poraz. Ne i na drugi.

Tko ima pravo nastupa?

Pravo nastupa u Divljoj ligi 2013. godine imaju:

– Svi građani grada Dubrovnika koji prebivalište imaju na području bivše općine Dubrovnik ili oni kojima je mjesto rođenja na području bivše općine Dubrovnik, a koji nikad nisu igrali ili bili u zapisniku ni na jednoj službenoj vaterpolskoj utakmici bilo kojeg uzrasta.
– Ukoliko su igrali ili bili u zapisniku najmanje jedne službene vaterpolske utakmice bilo kojeg uzrasta, vrijede sljedeća pravila:
– Igrač, član kluba Prve lige, koji je igrao ili bio u zapisniku službene utakmice, ima pravo nastupa nakon dvije vaterpolske sezone bez nastupa, dakle, ako nije igrao u sezonama 2011./12. i 2012./13.
– Igrač, član kluba Prve 'B' lige ili Druge lige, koji je igrao ili bio u zapisniku službene utakmice, ima pravo nastupa ako nije igrao ili bio u zapisniku službene utakmice od 1. siječnja 2012.
– Igrač, član kluba Treće lige i niže, koji je igrao ili bio u zapisniku službene utakmice, ima pravo nastupa ako nije igrao ili bio u zapisniku službene utakmice u tekućoj kalendarskoj godini, od 1. siječnja 2013.
– Igrač mlađe uzrasnih kategorija, koji je igrao ili bio u zapisniku službene utakmice, ima pravo nastupa ako nije igrao ili bio u zapisniku službene utakmice od 1. siječnja 2012.
– Igrač iz kategorije veterana, rođen 1. siječnja 1974. i mlađi ima pravo nastupa ako nije igrao ili bio u zapisniku službene utakmice od 1. lipnja 2012.
– Veterani rođeni prije 31. prosinca 1973., bez obzira jesu li imali nastup ili ne nakon 1. lipnja 2012., imaju pravo nastupa.
– Isto vrijedi i za igrače koji su nastupali u ligama drugih država.
 
Kako sastaviti ekipu?

– I dalje su na snazi pravila o kojima treba voditi računa prilikom sastavljanja momčadi za nastup u Divljoj ligi. Svaka ekipa može prijaviti najviše 16 igrača.
– U ekipi od tog broja mogu biti najviše četiri igrača koja su prije igrala u Prvoj i Prvoj 'B'/Drugoj ligi, a koji se još računaju kao prvoligaški i drugoligaški igrači, s tim da prvoligaških igrača u zapisnik na jednoj utakmici, gdje ekipa može prijaviti najviše 14 igrača, može biti najviše tri.
– U svakoj ekipi može biti najviše jedan igrač veterana, koji je igrao ili bio u zapisniku službene utakmice od 1. lipnja 2012., a koji je rođen od 1. siječnja 1969. do 31. prosinca 1973. plus jedan igrač veterana koji je igrao ili bio u zapisniku službene utakmice od 1. lipnja 2012., a koji je rođen prije 31. prosinca 1968.
– Ili u svakoj ekipi može biti najviše tri igrača veterana koji su igrali ili bili u zapisniku službene utakmice od 1. lipnja 2012., a koji su rođeni prije 31. prosinca 1968.

Tko se smatra igračem Prve lige odnosno Druge lige?

– Igrač Prve lige (prvoligaški) je onaj igrač koji je posljednji put igrao ili bio u zapisniku jedne službene utakmice u sezonama počevši od sezone 2003./2004. do zaključno sezone 2010./11.
– Oni koji su posljednji put igrali ili bili u zapisniku prije početka sezone 2002./03, ne računaju se više kao prvoligaški igrači, tj. igrači Prve lige prilikom sastavljanja ekipe za nastup u Divljoj ligi 2012.
– Igrač Prve 'B'/Druge lige je onaj igrač koji je posljednji put igrao ili bio u zapisniku jedne službene utakmice u sezonama počevši od sezone 2009./10. do zaključno 1. siječnja 2012. Oni koji su posljednji put igrali ili bili u zapisniku prije početka sezone 2009./10., ne računaju se više kao drugoligaški igrači, tj. igrači Prve 'B'/Druge lige prilikom sastavljanja ekipe za nastup u Divljoj ligi 2013.
– Ukoliko je jedan igrač prvo nastupao u Prvoj ligi, a potom u Prvoj 'B'/Drugoj, računa se kao prvoligaški igrač ukoliko je igrao ili bio u zapisniku utakmice Prve lige u sezonama od 2003./2004. do sezone 2010./11. Naravno, sve ukoliko takav igrač danas nije aktivan veteran, koji je imao nastup od 1. lipnja 2012. U tom slučaju treba u obzir uzeti i pravila koja vrijede za igrače veterane.

Dodatak za 2013.
Igrači Divlje lige 2013. mogu paralelno igrati i u Korčulanskoj-Pelješkoj ligi ovog ljeta, koja nije pod ingerencijom Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Pročitajte još

Michel Brassard osvojio dva nova naslova prvaka države

Dulist

UPISI U TIJEKU! Sharksi traže nove članove za juniorsku kategoriju

Dulist

Dubrovčanin Mario Hezonja karijeru nastavlja u ruskom UNICS-u

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija