Grad

U SLUČAJU PRIRODNE KRIZE Grad nabavio vibrafon i kameru za pretrage iz ruševina

U SLUČAJU PRIRODNE KRIZE Grad nabavio vibrafon i kameru za pretrage iz ruševina

Predstavnici Grada Dubrovnika sudjelovali su proteklog tjedna u Veneciji na četvrtom po redu partnerskom sastanku i sastanku Upravnog odbora projekta E-CITIJENS, u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska. Cilj projekta je povećati sigurnost hrvatskog i talijanskog dijela Jadrana od prirodnih i antropičnih rizika.

Grad Dubrovnik je realizacijom projektnih aktivnosti nabavio vibrafon i kameru za pretrage iz ruševina te šatore na napuhavanje za potrebe civilne zaštite. S tim u vezi, tijekom projektnog sastanka prezentirana je i nedavno održana vježba postrojbi civilne zaštite Grada Dubrovnika ˝Požar otvorenog prostora˝ tijekom koje je nova oprema testirana.

Osim predstavljanja dosadašnjih aktivnosti te postignutih rezultata, raspravljalo se i o sljedećim aktivnostima a odnose se na razvitak platforme. U isto vrijeme prezentirani su i javni događaji poput info dana i javnih vježbi kako bi se građanima prezentirale mogućnosti nove platforme naročito u ranoj detekciji i potencijalnoj prevenciji ugroza.

Projekt E-CITIJENS razvija prekograničnu EDSS platformu koja koristi umjetnu inteligenciju za integriranje podataka o upravljanju krizama koji dolaze iz više izvora, uključujući one koje građani pružaju putem društvenih mreža. Stoga naglasak projekta temelji se upravo na građanskom novinarstvu te njihovoj ulozi u prikupljanju i dijeljenju informacija koje bi potencijalno mogle biti od koristi hitnim službama u vrijeme prirodnih i antropičnih ugroza.

Projekt je financiran u sklopu prioritetne osi 2: Sigurnost i otpornost, programa INTERREG Italija-Hrvatska, a traje do kraja lipnja 2022. godine.

Uz Grad Dubrovnik projektni partneri su: Regija Molise (IT), Splitsko – dalmatinska županija (HR), Regija Veneto (IT), Sveučilište u Splitu – Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije (HR), EEIG EURelations (IT), Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni (IT), Općina Pescara (IT), Jadransko Jonska Euroregija (HR) i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA (HR).

Ukupan proračun projekta iznosi 2.846.10 eura, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 133.150 eura te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske Unije.

Pročitajte još

UKRAJINKA ANNA GADIATSKA Za mene je Dubrovnik postao drugi dom, jako sam sretna!

Maria Prkut

ZA 410 KORISNIKA Grad traži izvođače za izgradnju Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist

Dubrovnik domaćin konferencije KOKOSS

Dulist