Kultura

U sklopu projekta ‘StecakLand’ napravljena digitalizacija stećaka u Popovićima

muzej 2

Arheološki muzej Dubrovačkih muzeja jedan je od partnera europskog projekta ‘StecakLand – Interpreting Art of Mysterious Medieval Stećak Tombstones through Virtual Reality’, unutar kojeg je prošlog vikenda napravljena digitalizacija, odnosno 3D fotogrametrijsko snimanje odabranih stećaka na lokalitetima sv. Đurđa u Popovićima i sv. Luke u Brotnjicama.

Cilj ovog projekta je, uz već ranije digitalizirane stećke, opremu vezanu za virtualnu stvarnost te aplikacije Proširena stvarnost koja će se izraditi, široj publici približiti svijet ukrasa i motiva stećcima kao bitnog dijela našeg i šireg srednjovjekovlja.

U aktivnostima projekta sudjelovali su dr. sc. Domagoj Perkić iz Arheološkog muzeja u Dubrovniku, koordinatorica projekta Selma Rizvić, voditelj te režiser virtualne stvarnosti iz udruženja DIGI.BA Bojan Mijatović.
Koordinator projekta je Udruženje za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine DIGI.BA (BiH), a uz dubrovački Arheološki muzej, ostali partneri su: Arheološki institut iz Beograda (SRB), Fondacija Mak Dizdar (BiH), Narodni muzej Crne Gore (CG), Kamerni teatar 55 (BiH) i NOHO Limited (Irska).

muzej 3

Suradnički tim čine stručnjaci raznih profila od arheologa, vizualnih umjetnika, umjetnika performera, glumaca, VR producenata i programera softvera, koji zajedno čine snažan interdisciplinarni tim u potrebnim domenama, uključujući i stručnjake koji donose vrhunska znanja iz različitih područja kao što su arheologija i povijest, društvene znanosti, računalne znanosti, kao i digitalne umjetnosti i kazališta.

Projekt „StecakLand – Interpreting Art of Mysterious Medieval Stećak Tombstones through Virtual Reality“ započeo je 1. studenog 2023., a završava 31. listopada 2025. Odvija se u okviru programa Creative Europe Programme (CREA) koji je financiran od strane Europske komisije te razvija koncept primjene informacijskih tehnologija u kulturnoj baštini, u ovom slučaju, s najvažnijih groblja sa stećcima i njihovim ukrasima u državama gdje se danas nalaze.

Pročitajte još

DUBROVAČKE LJETNE IGRE ‘Hekuba’ na Lovrjencu

Dulist

Otvorena izložba dubrovačkih umjetnika “Slatki i grki Vojnovićev fundus”

Dulist

MILJENICI PUBLIKE VEČERAS U DVORU Ansambl Antiphonus i gitarist Petrit Çeku

Dulist