AktualnoDuList INDuList PROMO

U ŠETNJU NAPOLEONOVOM STAZOM Povijesnom rutom od Stona do Ponikava

U ŠETNJU NAPOLEONOVOM STAZOM Povijesnom rutom od Stona do Ponikava

Creatures– Tematske staze Pelješca i Dubrovačkog Primorja

Francuski put na Pelješcu jedno je od rijetkih preostalih svjedočanstva iz razdoblja napoleonskih ratova na dubrovačkom području. Napoleonov put, odnosno Napoleonska povijesna ruta duga je 61 kilometar, a proteže se od Dola do Vignja na sjeverozapadu poluotoka Pelješca. Prolazi gotovo čitavom dužnom poluotoka, a zbog strateških razloga ide kroz mnoge teško pristupačne gorske predjele. Naime, trasa je smišljeno položena; tako da se kreće najkraćim putem kroz poluotok dajući time novu perspektivu i potpuno novi doživljaj prostora. Upravo zbog toga, hodajući ovom trasom otkrivaju se potpuno nove vizure Pelješca, ali i 48 manje poznatih lokaliteta iznimnog spomeničkog značaja koji datiraju od pretpovijesti do 19. stoljeća.

U ŠETNJU NAPOLEONOVOM STAZOM Povijesnom rutom od Stona do Ponikava

Napoleonov put je građen u fazama, a iako je gradnja započela u doba vladavine Francuza Dalmacijom, nastavljena je i pod austrijskom vlašću. Tim su putem tada povezana sva veća mjesta na poluotoku. Osim francuske vojske, u gradnji puta sudjelovalo je i lokalno stanovništvo pa su vidljive znatne razlike u načinu i kvaliteti gradnje pojedinih dionica.

Crtica iz povijesti

S početkom 19. stoljeća, 1806. godine Istra i Dalmacija pripale su Francuskom Carstvu potpisivanjem Požunskog mira između Austrije i Francuske kao dio Kraljevine Italije koju je uspostavio Napoleon I., car Francuske i kralj Italije. Sedmogodišnja vladavina Francuza, pokazalo se, predstavljala je najveće građevinske investicije dotad. Vođeni ciljevima vojne strategije Francuskog Carstva i trgovačkom politikom, Francuzi su određivali tempo razvoja prometnica u Dalmaciji. Međutim, izgradnja prometnica također je bila uvjetovana i geografskim položajem Dalmacije, kao i njezinim reljefnim uvjetima. Naime, Dalmacija predstavlja uski kopneni pojas s jedne strane omeđen planinskim lancima, a s druge strane Jadranskim morem. Ipak, za vrijeme svoje kratke vladavine, Francuzi su samo u Dalmaciji izgradili oko 500 kilometara makadamskih cesta.

U brzom razvoju cesta istaknuli su se providur Vincenzo Dandolo i ambiciozni general Auguste Marmont, a sve kako bi ostvarili zadane carske strateške i vojne ciljeve. Ceste se nisu mogle graditi uz samu obalu zbog stalne prisutnosti engleskih i ruskih neprijateljskih vojnih brodova od Splita do Boke kotorske, koji su ugrožavali i uznemiravali lokalni pojas. Iz tog razloga, Francuska uprava je imala za cilj uzdužno povezati obalno zaleđe Dalmacije. Također, ni imenovanje ceste prema caru Napoleonu nije bilo slučajno. Naime, time se poslala i politička poruka Osmanskom Carstvu, kao i stanovnicima tog kraja. Napoleonova cesta predstavljala je jamstvo sigurnosti Ilirskim pokrajinama, odnosno, Francuskom Carstvu protiv Osmanskog Carstva.

Povijesna ruta – Napoleonski put Pelješac

Prošetat ćemo Napoleonskim putem kroz Pelješac; povijesnom rutom koja započinje iz Stona cestom uz Solanu kod Sumića mosta gdje se nalazi mapa sa svim najvažnijim prirodnim i sakralnim točkama. Podsjetimo, ovaj projekt rezultat je suradnje Turističke zajednice Ston i lokalnog stanovništva kako bi se očuvali povijesni i prirodni lokaliteti unutrašnjeg dijela Pelješca. Na srednje zahtjevnoj dionici od Stona do Ponikava može se štošta vidjeti; od pitomih vinograda i suhozida preko polja do brdovitih predjela i krševitih udolina. U ova dva i pol sata pješačenja nailazimo na nekoliko važnih ranih sakralnih spomenika, među kojima dominira ranokršćanska Crkva sv. Mandaljene i ranosrednjovjekovna Crkva sv. Mihovila.

U ŠETNJU NAPOLEONOVOM STAZOM Povijesnom rutom od Stona do Ponikava

Udaljeni od svakodnevice, vratit ćemo se u neka davna vremena diveći se prirodnim i kulturnim znamenitostima. Naš krajnji cilj je Mala Gospa, crkva koja je građena u 17. stoljeću u baroknom stilu na što upućuje uklesana godina na rozeti iznad ulaznih vrata, a posvećena je Gospinu rođenju. Uz crkvu se nalazi nekropola iz 15. stoljeća. Pod vrhom grebena koji odvaja Stonsko polje od Ponikava smještena je špilja Gudnja, višeslojno pretpovijesno nalazište koje pokriva razdoblje od 6. tisućljeća prije Krista do brončanog doba.

Špilja Gudnja
Špinja Gudnja

I dok će vam se povremeno činiti kako je nemoguća misija proći nekim dijelovima puta jer prolazi kroz nepristupačne gorske predjele, sve ćete zaboraviti pogledom na živopisni okoliš. Udolina Ponikava sadrži jednu od najimpresivnijih koncentracija velikih pretpovijesnih grobnih gomila i gradina na čitavom poluotoku. Slične gomile i gradine nižu se dalje prema zapadu duž velikog dijela trase puta. Mnoge krševite glavice nad putem okrunjene su slikovitim srednjovjekovnim crkvicama.

Vjerujemo da su sva spomenuta povijesna dobra i prirodni lokaliteti više nego dovoljan razlog za šetnju Napoleonovim putem po Pelješcu te da ćete se s entuzijazmom uputiti u ovu povijesnu pustolovinu.

Predstavljena povijesna ruta Napoleonskog puta samo je jedan djelić mikrolokacija okupljenih tematskim stazama Libertas Horizon i Libertas Perspective koje povezuju prirodnu i kulturnu baštinu Pelješca te valoriziraju njihov turistički potencijal.

Foto: Regionalna agencija DUNEA

Projekt CREATURES Regionalna agencija DUNEA ugovorila je kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014.-2020. (INTERREG ADRION) i sufinanciran je 85% sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Proračun Regionalne agencije DUNEA je 212.356,49 eura, dok je ukupan proračun projekta 1.725.396,51 eura. Projektni partneri su i Autonomna regija Friuli Venezia Giulia (IT), Institut za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstveni park Patras (GR), Ekonomski fakultet u Ateni (GR), Regionalni direktorat za kulturu Vlöre (AL), te Ekonomski fakultet u Sarajevu (BA).

Interreg ADRION - CREATURES
Interreg ADRION – CREATURES

Pročitajte još

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist