Aktualno

U Radeljeviću shopping centar, placa, hostel…

U Radeljeviću shopping centar, placa, hostel...

Izložba natječajnih radova za izradu idejnog urbanističko –  arhitektonskog rješenja kompleksa Radeljević- Libertas održana je večeras u Luži.

Prvu nagradu u neto iznosu od 125 tisuća kuna osvojio je Arhitektonski ured Ante Kuzmanić iz Splita, drugu nagradu u iznosu od 96 tisuća kuna osvojila je tvrtka Porticus  d.o.o za projektiranje iz Splita, a treću nagradu u iznosu od 73 tisuče kuna Proarh /Davor Mateković .

Organizator i provoditelj ovog natječaja je Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA).

Kako nam je pojasnio predsjednik ocjenjivačkog suda i predstavnik raspisivača Branko Kincl prvonagrađenim rješenjem na tom potezu predviđa se izgradnja shopping centra, tržnice, stambenih prostora, hostela, parkirališta te garaže. Deset dana od dana otvaranja izložbe traje žalbeni tok, nakon čega se može pristupiti projektiranju.

– Kada smo donosili prostorni plan odlučili smo se da ne gledamo vlasničke odnose između dva kompleksa nego da se cijeli kompleks Radeljević – Libertas tretira kao jedna cjelina, jer je to jedna od najvrjednijih urbanističkih cjelina koje postoje u gradu Dubrovniku, na samom ulasku u grad – rekao je gradonačelnik Andro Vlahušić.

– Ugodno sam iznenađen s brojem i kvalitetom radova. Naš je put zacrtan s time da ta parcela koja je opterećena s velikim projektnim programom, sa povijesno zaštićenim objektima i njezina istaknutost u širem prostoru traže vrlo temeljit pristup i analizu. Mi smo se oslonili na  jednu tezu da je tipologija izgradnje jedna od temeljnih vrijednosti takvog jednog rješenja – naglasio je predsjednik ocjenjivačkog suda Branko Kincl.

Na otvaranju izložbe uz brojne arhitekte, nazočila je i predsjednic DAD-a Marija Kojaković, koja je i ovoga put upozorila na preizgrađenost toga područja.

– Nažalost primjedbe arhitekata nisu uzete u obzir već se usvojio taj urbanistički plan uređenja prema željama investitora. Pozitivno je da se proveo javni natječaj za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja koji je dokazao da se pri izradi ovog projekta treba smanjiti izgrađenost jer je obuhvaćena prevelika kvadratura za ovako osjetljivu lokaciju. Malo je kolega sudjelovalo jer uočili nesklad programa.

Dakle, provedba ovog natječaja je značajna jer se temeljito ispituju mogućnosti prostora, a kvaliteta prostora je javno dobro i ne može se prihvatiti preizgrađenost koja smanjuje vrijednost svih postojećih zgrada u obuhvatu gruškog zaljeva. Vjerujemo da će IGH  na čelu s doktorom Jurom Radićem u vlastitom interesu donijeti ispravnu odluku i smanjiti izgrađenost te očuvati vrijednost prostora – naglasila je Marija Kojaković.

Iako je bilo pitanja vezano za same sadržaje koje će se naći na toj lokaciji, zaključeno je kako će se o tome, s obzirom da traje žalbeni rok, raspravljati na javnoj rapsravi i izlaganju ovog projekta.

 Izložba ostaje otvorena do 5. studenog.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist