Aktualno

U prvih 6 mjeseci 13 posto više gostiju

U prvih 6 mjeseci 13 posto više gostiju

Odlični rezultati dubrovačkog turizma u prvih šest mjeseci turističke 2013. godine s ostvarenih 285 015 turističkih dolazaka i 954 374 noćenja, odnosno povećanje od 13 posto u dolascima i 11 posto u noćenjima,  

potvrda su  atraktivnosti Dubrovnika kao turističke destinacije na zapadnoeuropskim tradicionalnim tržištima, ali i u cijelom svijetu.
Top- listu država ih kojih dolaze dubrovački turisti predvode već tradicionalno gosti iz Ujedinjenog kraljevstva sa 14,1 posto udjela u ukupnom broju dolazaka i 20,3 posto udjela u noćenjima, uz povećanje od 20 posto u dolascima i 19 posto u noćenjima, slijede gosti iz Njemačke, Hrvatske, Francuske, SAD –a, Finske, Švedske i Norveške.

Povećanja broja turista  očita su ove godine posebice s tržišta Skandinavije i to  Finske za 82 posto u dolascima i  noćenjima, Švedske za 19 posto u dolascima i noćenjima, te iz Norveške sa  91 posto u dolascima i 118 posto u noćenjima,  čemu je pridonijelo i uvođenje novih izravnih zrakoplovnih linija s ovih emitivnih tržišta.

Porast ostvarenja očit je i s gospodarski brzorastućih tržišta  takozvanih BRIC, posebno iz Brazila koji bilježi dvostruki rast ostvarenja, te Indije s 24 posto više turista. Dubrovnik također bilježi značajan porast prometa iz SAD –a s četrdesetak posto povećanja i u dolascima i u noćenjima, tržišta Kanade s 25 posto više gostiju, Koreje s 31 posto i drugih tržišta. Posebno veseli porast dolazaka hrvatskih gostiju od 8 posto i noćenja od 4 posto, te njihova treća pozicija na top-listi gostiju, što je još jedna potvrda da je Dubrovnik omiljen među domaćim turistima.
 
Mjesec lipanj je za sve dionike turističkog gospodarstva  u Dubrovniku bio jako dobar, jer je kroz protekli mjesec u našem gradu ostvareno 106.660 dolazaka i 403 135 noćenja, što je 12 posto više dolazaka i 9  posto više noćenja nego u istom mjesecu 2012. godine. Najviše noćenja u  lipnju je ostvareno u hotelima, koje je posjetilo 5% više gostiju, s ostvarenih  267 294 noćenja, što je na razini prošlogodišnjeg ostvarenja. U privatnom smještaju bilo čak 51 posto više gostiju (17 255), koji su ostvarili 71 837 noćenja, što je 45 posto  bolji rezultat od prošlogodišnjeg ostvarenog u istom mjesecu.
 
Dubrovački turistički djelatnici očekuju da će i vrhunac turističke godine koji je pred nama biti jednako tako uspješan i pozitivan, što je potvrda svih aktivnosti čimbenika turističke ponude Dubrovnika. 

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist