Kultura

U PRIDVORJU Izložba slika Miloša Mikija Popovića ‘Oda životu’

U PRIDVORJU Izložba slika Miloša Mikija Popovića 'Oda životu'

Samostalna izložba slika povodom 25 godina umjetničkog stvaralaštva akademskog slikara Miloša Mikija Popovića otvorit će se u samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, u petak 7. srpnja 2017. s početkom u 20 sati.

Izložbu će otvoriti autorica predgovora i povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković. Iz predgovora katalogu povjesničarke umjetnosti Andree Batinić Ivanković:

‘Ovom obljetničkom izložbom Miloš Miki Popović potvrdio se kao umjetnik koji je iznašao vlastiti figurativni stil obilježen apstrakcijom, kao izraziti individualac, intimist, slikar ‘magičnog realizma’, ali i fantazmagorijskog slikarstva.

Naime, Popovićeve slike polaze od proživljene realnosti, njegovog unutarnjeg ‘univerzuma’, ali su iz istog posredovane vividnim bojama, jasnom svjetlošću, dok se ona difuzna može uočiti na njegovim crtežima te plošnim sjenama koje odaju prizore sjećanja, odnosno snovite prizore koji obitavaju u sjećanju kao vječnost.

Polazeći od nekog jednostavnog motiva, običnog svakodnevnog događaja Popović stvara figurativne prizore zaustavljene u vječnosti – u oazi mira objedinjenoj bestežinskim stanjem svijesti. Uporište umjetnikova stvaranja su asocijativne scene antropomorfnog i zoomorfnog karaktera u kojima predmeti (figure) postaju kao totemi nekog plemenitog rituala, a likovi kao sudionici neotuđenog, čistog ljudskog kulta milosti. Zajednička osobina svih Popovićevih tehnika izražavanja akrilikom ili uljem na platnu je narativnost, svojevrsni horror vacui ispunjavanja površine, kao što je to u nizu crteža olovkom, ugljenom ili kredom na papiru’.

O UMJETNIKU:

Miloš Miki Popović je rođen 18.11.1972. godine u Podgorici, Crna Gora. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi profesora Branislava Baneta Sekulića. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2004. godine. Ima status slobodnog umjetnika. Dugo godina se bavio i performansom, od kojih je najznačajniji bio u Budvi, na otvaranju Festivala Grad Teatar, 1996. godine. Predsjednik je NVO Svjetske umjetničke igre – Nacionalni odbor Crne Gore, koja se bavi promocijom crnogorske kulture na globalnom nivou.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist