Kultura

Kad se Držić susretne sa Shakespeareom…

Nakon uspješne i značajne suradnje u 2016. godini kroz program Shakespeare meets Držić, Ustanova u kulturi Grada Dubrovnika Dom Marina Držića i Midsummer Scene festival pripremili su posebni program u 2017. godini kada se obilježava 450. godina smrti našeg najvećeg komediografa – Marina Držića (1567.- 2017.).

Ovo partnerstvo sm osnažili sa Društvom prijatelja dubrovačke starine čuvajući, njegujući i promičući kulturnu baštinu i ostavštinu.

Dom Marina Držića svojom snažnom inicijativom kako lokalno tako i diljem Hrvatske promiče važnost i vrijednosti ostavštine našeg najvećeg komediografa, a Midsummer Scene festival još od svojih početaka ima u planu postaviti jedno od Držićevih djela na engleskom jeziku te promovirati ga u inozemstvu i približiti inozemnoj publici te pokazati njegovu veličinu i vrijednost.

Cilj ovakvog projekta je očuvanje i promicanje kulturne baštine kroz približavanje lika i djela Marina Držića publici van hrvatskog govornog područja i upoznavanje s bogatom ostavštinom ovog komediografa.
Ovogodišnji program zove se Držić meets Shakespear. U dramskom dijelu programa glumci iz ansambla Midsummer scene festivala, oživjeli su likove iz najpoznatijeg djela Marina Držića, Dunda Maroja, kroz dramsko čitanje na engleskom jeziku. Cijeli događaj bio je začinjen renesansnom glazbom Plazariusa, ansambla za ranu glazbu.

Ovo je još jedan u nizu programa obilježavanja 450. obljetnice smrti Marina Držića a upravo ovakvim vrstama suradnje putem kreiranja i produkcije umjetničkih predstava i književnosti (Držić i Shakespeare), utemeljene na kulturnoj baštini čine neizostavni dio kulturno-turističkog proizvoda Dubrovnika kao i ključnog čimbenika održivog korištenja kulturne baštine.

Pročitajte još

PROF. DR. SC. NADA GRUJIĆ ‘Nama nije jasno koliko su dubrovački ljetnikovci vani poznati kao fenomen’

Mia Njavro Banić

‘Dubrovnik u slici i riječi prošlog stoljeća’ u prizemlju Narodne knijžnice

Dulist

KAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA Homo theatralis – posveta Miri Mićo Muhoberac

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija