Kultura

U PETAK Posljednji koncert u sklopu Jesenjeg glazbenog moskara

Jesenji glazbeni moskar ove je godine donio je odlične recitale, komorne i simfonijske koncerte. U petak, 21. listopada u 20 sati u Kneževom dvoru održat će se posljednji koncert ovog ciklusa uz nastup Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem maestra Uroša Lajovica te solistički nastup mladog violončelista Tilla Schulera. Bogati večernji program donosi djela W. A. Mozarta, L. van Beethovena i R. Schumanna, čiji će Koncert za violončelo i orkestar u a-molu, op. 129 izvesti solist s našim simfoničarima. Maestro Lajovic već je dugi niz godina suradnik DSO-a te s njim provodi brojne programske aktivnosti, od kojih je najistaknutija svakako Masterclass za dirigente ‘Lovro pl. Matačić’.

Till Schuler po prvi put nastupa s našim Orkestrom. Rođen u Stuttgartu u svibnju 2000. Od svoje četvrte godine učio je violončelo kod Lise Neßling, a od 2010. do 2017. udaraljke kod Gergelyja Nagyja. Nakon završene srednje škole studirao je kod Valentina Radutiua na Hmt Rostocku, a od 2018. na HfMT Hamburg kod prof. Sebastiana Klingera. Till je višestruki pobjednik njemačkog nacionalnog natjecanja ‘Jugend-Musiziert’, ‘International Dotzauer Competition 2016’, ‘Gaetano Zinetti Competition 2019’, ‘International Antonio Janigro Junior Competition 2020’ i ‘Elise Meyer Competition 2020’. Godine 2021., kao član klavirskog trija ‘Trio E.T.A.’, Till je nagrađen nagradom njemačkog glazbenog natjecanja i glazbenom nagradom Rotaryja iz Bonna. Od 2020. stipendist je Njemačke nacionalne akademske zaklade. Nastupao je s raznim komornim ansamblima, primjerice na Oberstdorfer Musiksommer, Putbus Festivalu, na otoku Mainau, kao i u Italiji, Hrvatskoj, Japanu i Australiji. Kao solist debitirao je s Paulusorchestra Stuttgart početkom 2014. Uslijedili su nastupi s Young Chamber Orchestra Stuttgart, Stuttgart Chamber Orchestra, Chamber Orchestra Waiblingen i Felix Mendelssohn Orchestra Hamburg. Till svira na talijanskom violončelu iz Torina iz 1840., koje mu je stavila na raspolaganje Deutsche Stiftung Musikleben.ers.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

‘Snažne godine‘ – godine koje su Luciji Kovačević donijele mir i mudrost

Dulist

Miho Baće bit će direktor TUP-a: ‘Zanos je ogroman, sretan sam i počašćen!’

Dulist

100. OBLJETNICA Tematsko stručno vodstvo ‘Bukovčevi ateljei – Cavtat’ u Kući Bukovac

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija