AktualnoGrad

U OKVIRU EU PROJEKTA Delegacija grada posjetila saveznu državu Gou

U OKVIRU EU PROJEKTA Delegacija grada posjetila saveznu državu Gou

 

Završen je radni posjet indijskom gradu Panaji gdje je delegacija Grada Dubrovnika, predvođena predsjednikom Gradskog vijeća Markom Potrebicom, sudjelovala u aktivnostima EU projekta International Urban Cooperation (IUC).

Riječ je o EU projektu u kojemu uz Panaji sudjeluje i 11 drugih gradova iz Indije, i koji je u potpunosti financiran iz fondova Europske unije. Ovo je jedan od prvih primjera suradnje gdje Europska unija razvija projekte sa zemljama izvan Europske unije, a gradska razvojna agencija DURA za projekt je predložena na osnovu dobrog iskustva rada na jednom od prethodnih projekata slične tematike.

Zaključeno je kako će se, u nastavku projektnih aktivnosti, definirati i odabrati po jedan konkretan pilot projekt na teme o kojima je bilo riječi – mobilnost, otpad ili Smart City, te će oni u potpunosti biti financirani sredstvima Europske unije. Ugovor o suradnji gradova Panaji i Dubrovnik na ovom pilot projektu bit će potpisan prilikom uzvratnog posjeta indijskog grada partnera, što je predviđeno u veljači iduće godine.

Nakon uvodnih predavanja Gorana Cvjetinovića o motivima i načinu dolaska Dubrovčana u Gou od 1530. godine te o obnovi tamošnje crkve sv. Vlaha i Alise Aliti Vlašić iz gradske razvojne agencije DURA-e o Dubrovniku danas u kontekstu turizma i projekta Smart City, drugog i trećeg radnog dana održane su i prezentacije zamjenika pročelnika za promet Iva Cvjetkovića te predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebice i predsjednice Odbora za međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Katarine Doršner o projektu Respect the City.

Predstavnici indijskog partnera u projektu te djelatnici gradske uprave Panajia kroz svoje su prezentacije iznijeli realizirane i planirane projekte iz programa Smart City te su izložili problematiku vodoopskrbe i gospodarenja otpadom. Kroz raspravu su predstavnici dubrovačke delegacije govorili o načinima na koji se ti problemi rješavaju u Dubrovniku.

Isto tako, indijski su domaćini dubrovačku delegaciju odveli na lokacije na kojima su realizirani projekti Smart City te na kojima se radi na problemu gospodarenja otpadom. Delegacija je sudjelovala i u radnom posjetu kod ministra urbanog razvoja države Goa Milinda Naika, čije ministarstvo također sudjeluje u projektu IUC.

Indijski domaćini organizirali su dubrovačkoj delegaciji i posjet crkvi sv. Vlaha u Gandaulimu. Tu je crkvu Dubrovačka Republika sagradila 1563. godine, a najznačajniji trag tome nalazi se na zvonu crkve. Zvono, s tipičnim dubrovačkim simbolima sv. Vlaha, napravljeno je 1792. godine. Delegacija se ovdje susrela sa svećenikom don Mendozom te jednim od članova obitelji Lopez, čiji je brat Orlando kao svećenik sv. Vlaha iz Goe sudjelovao u procesiji sv. Vlaha u Gradu 2008. godine.

Pročitajte još

[FOTO] DIVNA MLADOST Župljani i Konavljani primili sakrament potvrde

Dulist

Počinje isplata dječjeg doplatka za ožujak

Dulist

OD PONOĆI Počinje izborna šutnja!

Dulist