Grad

U nedjelju se prikazuje novi dokumentarac Tonka Jovića ‘Dubrovački trombunjeri’

U povodu 1049. Feste sv. Vlaha 2021., HRT4 premijerno prikazuje novi dokumentarac Tonka Jovića ‘Dubrovački trombunjeri’ u nedjelju, 31. siječnja, s početkom u 17.15 sati.
Društvo dubrovačkih trombunjera u suradnji s Manjgurom d.o.o., kao producentom i uz pomoć Grada Dubrovnika, uspješno su realizirali još jedan projekt kojim se čuva tradicija Feste sv. Vlaha, ovaj put s autorskim potpisom Dubrovčanina Tonka Jovića.
Osim u Festi, trombunjeri sudjeluju u svim važnim događanjima u Gradu te, svojim prisustvom i pucnjevima iz trombuna, prigodne svečanosti čine još svečanijima. Dokumentarni film ‘Dubrovački trombunjeri’ Tonka Jovića snimljen je za vrijeme festa 2019. i 2020. godine te prikazuje sadržaj parčeva blagdana, od Otvora do Gorice.

blank

Podsjećajući na dio zanimljive povijesti trombunjera, u dokumentarcu su predstavljeni neki od najstarijih članova, ali i mladi koji godinu dana odrađuju svoj pripravnički staž. Osim toga, autor je u sadržaj prvi put uvrstio i zanimljivi arhivski materijal iz prve polovine 20. stoljeća, kao i zapis Marka Uvodića Splićanina koji je kao novinar boravio u Dubrovniku u veljači 1934. godine.
Festa svetoga Vlaha najsvečaniji je i najvažniji događaj u bogatoj prošlosti, ali i sadašnjosti Dubrovnika. Nekoć je bila državni, a danas gradski praznik, vjerski blagdan i pučka svečanost. Neizostavni dio Feste u prošlosti su bili lumbardijeri koji su pod nazivom ‘Lumbardijeri svetog Vlaha’ obnovljeni 1929. godine i nakon prekida od 1970. nastavljaju djelovanjem kao 0Dubrovački trombunjeri’.
Dokumentarac će se reprizno prikazati odmah po završetku procesije sv. Vlaha 3.2. na programu HRT 2 u 11.45 sati. Također, za sve koji neće biti u mogućnosti pogledati dokumentarni film ovoga vikenda ili neposredno nakon procesije, moći će ga pogledati na lokalnoj Libertas TV-u na dan sv. Vlaha 3.2., s početkom u 20 sati.

Scenarist i redatelj: Tonko Jović, snimatelji: Nino Ogresta, Davor Šarić, Nikola Duper, autor glazbe: Emilio Kutleša, montažer: Damir Morankić

Pročitajte još

Saniran usjek kod Vile Elite, šetnica Nika i Meda Pucića u punoj funkciji

Dulist

SPRAVE ZA ISTEZANJE, FITNESS SET Franković u điru novouređenom hodačkom stazom u Solitudu

Dulist

Obnavljaju se prostori Dubrovačkih knjižnica u Gružu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija