Aktualno

U NAGRAĐENOM KOMPLEKSU STUDENTSKOG DOMA Otvorena Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020.

U NAGRAĐENOM KOMPLEKSU STUDENTSKOG DOMA Otvorena Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020.

Godišnja izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini u organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata, Društva arhitekata Dubrovnik, Hrvatske komora arhitekata – Područni odbor Dubrovnik i Sveučilišta u Dubrovniku – Studentskog centra Dubrovnik održana je ovog ponedjeljka ispred kompleksa Studentskog doma Dubrovnik – kompleksu čijim je autorima Tinu Svenu Franiću, Vanji Risteru i Ani Martinčić Vareško Stručni savjet Udruženja hrvatskih arhitekata dodijelio nagradu ‘Viktor Kovačić’ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj u 2020.

-Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata izložba je bez selekcijskih mehanizama koju karakterizira nastojanje da se na jednom mjestu osigura nepristran i cjelovit pregled domaće godišnje produkcije. Sukladno tome, autori mogu slobodno prijaviti ona djela kojima se žele predstaviti javnosti. Svake godine dodjeljuju se prestižne nagrade u ukupno pet kategorija. To su nagrada ‘Viktor Kovačić’ za životno djelo, nagrada ‘Viktor Kovačić’ za najuspješnije ostvarenje po svim područjima arhitektonskog stvaralaštva, nagrada ‘Drago Galić’ za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture i nagrada ‘Bernardo Bernardi’ za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja te nagrada ‘Neven Šegvić’ za najbolji publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad. Ove godine stručni žiri najbolje je birao između 84 prijavljena ostvarenja te 12 publicističkih nakladničkih radova – istaknuo je predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik Božo Benić.

Dodao je kako Dubrovnik ove godine ima posebnog razloga za zadovoljstvo jer je nagrada ‘Viktor Kovačić’ za životno djelo dodijeljena arhitektu Ivici Prtenjaku koji je neke od svojih najzapaženijih realizacija ostvario upravo u Dubrovniku. Također, nagrada ‘Viktor Kovačić’ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva ove je godine dodijeljena Tinu Svenu Franiću, Vanji Risteru i Ani Martinčić Vareško za kompleks Studentskog doma. Nagrada za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture dodijeljena je Krunoslavu Ivanišinu, Lulzimu Kabashiju i Ivi Ivas za Vilu u pogledu u sv. Jakovu.

Predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata Maja Furlan Zimmermann istaknula je kako ovogodišnja izložba predstavlja 96 ostvarenja od kojih su 84 izgrađeni projekti, a njih 12 su publicirana online ili multimedijalna djela ili opusi. Naglasila je kako su u konkurenciji bila i četiri ostvarenja koja su vezana uz područje Dubrovnika. To su, istaknula je, osim Vile u pogledu i kompleksa Studentskog doma, Hotel Osmine u Slanome te mjesto za prodaju karata – ulaz na kulu Minčeta i predziđe.

Rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum rekao je da je Društvo arhitekata Dubrovnik odabralo rješenje za Studentski dom koji je Sveučilište prihvatilo te je on i izgrađen. Prisjetio se svih javnih nabava, cijelog procesa i borbe s administracijom. Naglasio je kako mu je posebno drago da je tim dobio nagradu za kompleks Studentskog doma.

Ravnatelj Studentskog centra Marko Potrebica zahvalio je cijelom projektnom timu koji je radio na Studentskom domu. Zahvalio je i Stručnom savjetu koji je Domu dao nagradu i prepoznao njegovu kvalitetu i arhitektonsko rješenje. Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je na početku svog mandata vjerovao kako će se susresti s brojnim izazovima, ali da nije vjerovao da će mu jedan od najvećih biti urbanizam, mjera i sklad.

-Postavilo se onda pitanje kako istovremeno odgovoriti na izazov budućnosti, očuvajući sve ono što su nam naši stari ostavili u nasljeđe, štiteći prostor, a istovremeno nastavljajući hrabro naprijed. Danas smo svjedoci da je to moguće, dva djela koja krase naš grad osvojila su prestižne nagrade – rekao je Franković.

Izložba ostaje otvorena do 18. lipnja 2021. u Studentskom domu.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist