Sport

U Londonu devet Dubrovčana i jedan Korčulanin

U Londonu devet Dubrovčana i jedan Korčulanin

Proslavljajući 30. olimpijadu modernog doba, proglašavam Igre u Londonu otvorenima -bile su riječi britanske kraljice Elizabete II. kojima su službeno otvorene Olimpijske igre u Londonu 20 minuta poslije ponoći u noći s petka na subotu po srednjoeuropskom vremenu.

30. olimpijske igre modernog doba otvorene su spektaklom povijesnih događaja, glazbe, pjesme i plesa na kojem je kroz 90-minutnu priču prodefiliralo više od 15.000 izvođača.
Najslavnija osoba na Otoku, kraljica Elizabeta II., na mjesto održavanja ceremonije stigla je nakon spektakularne scene s Danielom Craigom, glumcem koji utjelovljuje slavnog tajnog agenta Jamesa Bonda, a spuštanje na stadion bilo je upravo u bondovskom stilu.

Pred 80.000 posjetitelja Olimpijskog stadiona začula se potom himna ujedinjenog kraljevstva God Save The Queen u izvedbi djece s poteškoćama sa sluhom

Poslije izvedbe pjesme Abide With Me škotske pjevačice Emeli Sandé krenuo je poznati mimohod nacija. 205 zemalja sudionica s više od 10.000 sportaša predstavilo je svoju olimpijsku delegaciju, prva je bila domovina Olimpijskih igara, Grčka, a kao 49. izašla je Hrvatska.

Rukometaš Venio Losert nosio je hrvatsku zastavu koju je s tribina pozdravio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, a otvaranju je prisustvovalo preko 100 svjetskih državnika. U mimohodu nisu bili svi hrvatski sportaši, oni koji nastupaju već prvog dana Igara. Ali iza  hrvatske zastave bili su Mario Todorović, Korčulanin koji  nastup na Igrama ima tek za pet dana, u četvrtak, 2. kolovoza, Sanja Jovanović. Dubrovkinja, kojoj su ovo treće Olimpijske igre, kao i Andro Bušlje. Sudionici mimohoda bili su i Sandro Sukno, Paulo Obradović, Nikša Dobud, Maro Joković. Vaterpolisti su vrlo brzo nakon mimohoda napustili stadion. Krenuli su u olimpijsko selo, kao i  Sanja, koja nastupa, baš kao i vaterpolisti u nedjelju, 29. srpnja.
Treba dodati kako su na Olimpijskim igrama i Frano Vićan te Elvis Fatovic. 

Nakon ulaska domaćina Igara XXX. olimpijade, sportaša Velike Britanije, nastupio je veliki vatromet.
Uslijedio je službeni dio otvorenja Olimpijskih igara. Britanska kraljica Elizabeta II. proglasila je Igre otvorenima, olimpijski barjak uzdignut je na jarbol navrh brijega gdje su se nalazili sve zastave zemalja sudionica. Nositelje zastave ispratio je veličanstveni boksač Muhamed Ali, a odsvirana je i tradicionalna himna Olimpijskih igara. Olimpijska baklja stigla je na Olimpijski stadion gliserom kojim je upravljao David Beckham. Sir Steve Redgrave, peterostruki osvajač zlatnih olimpijskih medalja u veslanju, unio je baklju u stadion.

Poslije 12.800 prijeđenih milja sedmero izabranih mladih britanskih sportaša donijelo je baklju do mjesta paljenja plamena. Upalili su pravu lepezu baklji koju je činilo više od 200 malih baklji, simbolizirajući svaku od zemalja sudionica. One su se potom uzdigle i formirale veličanstven plamen. Za kraj su organizatori priredili završni vatromet i izvedbu megahita Hey Jude bivšeg člana Beatlesa Paula McCartneyja.
Ovo su najskuplje Olimpijske igre u povijesti. 620 milijuna eura vrijedan novi olimpijski stadion spreman je primiti 62 tisuće gledatelja na svečanosti otvaranja koja stoji oko 35 milijuna eura

 

Pročitajte još

VAŽNA UTAKMICA SQUAREA Pobjede li Osijek u polufinalu su!

Dulist

NAPETA UTAKMICA U BEOGRADU Jugaši pobijedili Crvenu Zvezdu

Dulist

45 OSVOJENIH MEDALJA Gradonačelnik primio Taekwondo klub Shark

Dulist