Sport

U LISTOPADU Istraži Dubrovnik trčeći na Spartan Trail utrci

spartan trail Photo Predrag Vuckovic

Globalni brend, Spartan, poznati organizator najvećih svjetskih utrka s preprekama, ove godine u listopadu u Dubrovnik dovodi trail utrku. Spartan Trail Dubrovnik, koji će se održati 28. i 29. listopada, omogućit će trail trkačima natjecanje u jednoj od tri različite dužine staza, te je prva takva utrka svjetskog kalibra u Hrvatskoj i regiji.

Stazama dugim 10 km s elevacijom od 245 metara, 21 km s elevacijom od 1073 metra i 50 km čija elevacija iznosi 2627 metara sudionici će imati priliku pomaknuti svoje granice izdržljivosti i pokazati pravi sportski duh. Staze utrka prolaze dubrovačkim krajem od Konavala preko Župe dubrovačke do platoa Srđa. Najduža i najimpresivnija dionica započinje u Cavtat. Nakon starta utrke u Cavtatu te polaska prema naselju Zvekovica, s istočne strane ostat će Konavoske stijene, impresivni klifovi u dužini od 20-ak kilometara, koje se protežu od Cavtata do Molunta. Na samoj stazi pruža se prilika za uranjanje u bogatu povijest i prirodnu ljepotu ovog područja.

spartan trail Photo Predrag Vuckovic1

-Dok trčite dalje, naići ćete na nevjerojatan spomenik iz 3. stoljeća – Mitrej u Močićima, reljef koji prikazuje boga Mitru kako ubija bika, što, s popratnim motivima, simbolizira rađanje novog života. Ovaj jedinstveni spomenik svjedoči o bogatoj povijesti rimske vladavine nad Konavlima. Nastavljajući dalje, utrka vodi do franjevačkog samostana sv. Vlaha u Pridvorju, izgrađenog u 15. stoljeću, koji predstavlja duhovno i kulturno središte Konavala. U neposrednoj blizini samostana, a podno Kneževa dvora i sjeverne obronke Konavoskog polja, trasa utrke vodi uz vinograde čuvene malvazije dubrovačke, jedne je od najboljih hrvatskih bijelih vina. Utrka se hrabro penje prema vrhu Sniježnice, najviše planine u Konavlima, prelazeći trasu nekadašnje uskotračne željeznice, poznate kao “Ćiro”. Svaki korak koji poduzimate ovdje simbolizira snagu i upornost koju nosite u sebi. Također, utrka se u svom završnom dijelu kroz konavosku regiju spušta stazom Ronald Brown. Većina područja Konavala, kao i staze ove utrke, uvršteno je u Europsku ekološku mrežu NATURA 2000.

Staza se dalje nastavlja prema području Župe dubrovačke gdje se trasa najdulje utrke spaja s trasom formata dugog 21 kilometar koja starta iz Mlina na samoj jadranskoj obali, prema dugo godinama zaboravljenim župskim stazama ka vrhu Malaštice visoke 625 metara. S vrha se otvaraju vidici prema župskim uvalama, otočićima, Cavtatu i hercegovačkim vrhovima. Silaskom s vrha trasa se nastavlja uz planinsku granicu s Bosnom i Hercegovinom prema slavnom brdu Srđ poviše Postranja te preko Gornjeg Brgata. Trasa nastavlja preko Medene doline, Žarkovice i Bosanke do vrha Srđa odakle se pružaju nezaboravni vidici na grad Dubrovnik, Elafite i cijeli dubrovački akvatorij. Cilj utrke se nalazi na područja platoa Srđa. Na kraju nevjerojatnog putovanja, sudionici će se vratiti u dragulj Jadrana, Dubrovnik. Ovaj povijesni grad, poznat po svojim zidinama, crkvama, palačama i uskim ulicama dočekivati će trkače s otvorenim rukama popraćene spektakularnom atmosferom koja će zauvijek ostati urezana u njihova sjećanja – ističe se u priopćenju za medije kojim se najavljuje utrka.

spartan trail Photo Predrag Vuckovic2

Spartan Trail Dubrovnik je nevjerojatno izazovna utrka koja će testirati hrabrost i snagu trkača na putu kroz epsku povijesnu ljepotu Dubrovnika. Sudionici sva tri formata uživat će u ljepotama dubrovačkog kraja te osjetiti dašak čuvene povijesti Dubrovačke Republike. Spartan Trail Dubrovnik više je od obične utrke – to je autentična životna avantura koja će trkače ispuniti ponosom, snagom i hrabrošću. Ovog listopada zakorači u pravcu van svoje komfor zone i hrabro se suoči s izazovima staze. Svaki korak na ovoj stazi znači preuzimanje kontrole nad svojim životom i odupiranje svakom izazovu koji se postavlja.

Pročitajte još

ODLIČNI REZULTATI Barčot seniorski prvak, Nenadiću bronca

Dulist

NEOČEKIVANI REZULTAT! Amerikanci pobijedili Barakude

Dulist

Na tjednom parskom turniru bridža najbolji su Majstorović i Zvrko!

Dulist