Kultura

U Lazaretima predstavljanje nove knjige Iva Lučića ‘Presvlačenje krša’

U Lazaretima predstavljanje nove knjige Iva Lučića 'Presvlačenje krša'

U Art radionici Lazareti u četvrtak, 15. listopada u 19 sati dubrovačkoj publici sa svojom novom knjigom Presvlačenje krša predstavit će se autor Ivo Lučić.

– Lučić sliku prirode krša autor vidi kao hitinski oklop kukca ili pak kao zmijski svlak. Zajednice stvaraju kolektivnu sliku svijeta u kojoj najčešće žive kao u oklopu, nose je kroz određene historijske epohe, a potom, kad je prerastu, bolno odbacuju, baš kao što kukci presvlače svoj oklop. U podzemlju krša ljudska je civilizacija smjestila svoje najgore strahove, nazvavši ih paklom. Prevladavajuća slika prirode na početku 21. stoljeća pokazuje se ozbiljnom kočnicom razvoju društva. Ona vapi za novim svlakom, temeljenim na prirodnim činjenicama i humanističkim vrijednostima – pišu iz ARL.

Ivo Lučić je novinar, karstolog i aktivist. U središtu njegova zanimanja je znanstveno novinarstvo, istraživanje te zaštita prirode i javnog dobra. Osnovnu i srednju školu završio je u Dubrovniku, a diplomirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu (1986). Doktorirao je na Studiju karstologije Sveučilišta Nova Gorica u Sloveniji (2009). Autor je nekoliko knjiga o kršu, ratnim stradanjima i ulozi medija u suvremenom društvu, kao i pisac brojnih popularnih, stručnih i znanstvenih članaka. Pokretač je i koordinator projekta istraživanja, popularizacije i zaštite pećine Vjetrenice (1999-2009), u okviru kojeg je Vjetrenica potvrđena kao mjesto s najvećom podzemnom biološkom raznolikosti te je kandidirana na Popis svjetske baštine.

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist