Aktualno

U LAZARETIMA Panel rasprava o COVID-19 teorijama zavjere u Hrvatskoj

Rezultati istraživanja COVID-19 dezinformacijskih kampanja u okviru projekta Pro-fact bit će predstavljeni na panel raspravi “COVID-19 teorije zavjere u Hrvatskoj: Tko najčešće vjeruje u njih i kako se šire?” koja će se održati  20. rujna, od 18 sati u petoj lađi u Lazaretima.

Panel na engleskom jeziku dio je međunarodne konferencije Informacijska tehnologija i novinarstvo u Dubrovniku te je otvoren za javnost.

Profesor Mato Brautović s Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku predstavit će rezultate istraživanja o mapiranju dezinformacijskih aktera, kao i analize o širenju dezinformacijskih narativa kroz vrijeme. Profesorica Marijana Grbeša s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu izložit će zaključke istraživanja o sadržaju dezinformacijskih grupa i stranica na Facebooku, dok će profesor Nebojša Blanuša s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebi zajedno s profesoricom Andreom Vranić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu govoriti o rezultatima ankete o COVID-19 teorijama zavjere, koja je provedena na nacionalnom reprezentativnom uzorku, te ponašanjima građana koji su skloniji vjerovati dezinformacijskim narativima.

Ana Barić i Sara Borzić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu upoznat će javnost s tehnološkim aspektima istraživanja i borbe protiv dezinformacija, dok će Dražen Hoffmann iz Gonga upoznati javnost s praktičnom primjenom rezultata istraživanja i izuzetno važnom ulogom medijskog i političkog opismenjavanja u službi suzbijanja teorija zavjere. Moderatorica i uvodničarka panela bit će Oriana Ivković Novokmet iz Gonga.

‘Pro-fact: Razotkrivanje COVID-19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem, provjerom točnosti činjenica i edukacijom’ multidisciplinarni je projekt koji istraživanjem, podizanjem svijesti i jačanjem kapaciteta novinarki i građana sveobuhvatno pristupa društvenom, političkom i zdravstvenom problemu širenja COVID-19 dezinformacijskih kampanja. Nositelj projekta je Gong, a partneri su Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Sveučilište u Dubrovniku, Faktograf te Fakultet elektrotehnike i računarstva. Na projektu surađuju i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) te Sindikat novinarki Hrvatske (SNH).

Pročitajte još

U Komolcu pronađena mrtva sova, radi li se o onoj koja se prije nekoliko dana slikavala na Stradunu?

Dulist

Masterchef elita stiže na prvi street food festival ‘Bavarin’

Dulist

[FOTOGALERIJA] Bablje ljeto izmamilo Dubrovčane na Banje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija