Kultura

U LAZARETIMA Otvara se izložba ‘Braća po oružju’

Izložba „Braća po oružju“ autora Boruta Križa i Hrvoja Potrebice, otvorit će se u četvrtak, 26. siječnja u 19 sati, u 4. lađi Lazareta. Nastala je u suradnji Dolenjskog muzeja iz Novog Mesta, Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Arheološkog muzeja u Zagrebu, a ovo gostovanje organizirano je u suradnji Dubrovačke baštine i Dubrovačkih muzeja.
Ova izložba prikazuje dva ratnička groba iz kaptolske i dolenjske skupine starijeg željeznog doba. Riječ je o prostorima zapadne Slavonije (Kaptol) i Slovenije (Dolenjska) u 8. stoljeću prije Krista. Iako se te skupine po mnogo čemu razlikuju, prvenstveno po grobnom ritualu, u materijalnoj kulturi zajednica iz Kaptola i Novog mesta nalazimo i mnogo tragova međusobnih kontakata. Komunikaciju i razmjenu između takvih geografski udaljenih i kulturno različitih skupina omogućavale su uske veze između njihovih elita. Međutim, te veze samo su odraz intenzivnih komunikacijskih mreža na širim evropskim prostorima gdje ova dva prikazana središta zauzimaju izuzetno važna mjesta. Izložba se nadovezuje na dan ranije otvorenu izložbu Dubrovačkih muzeja u Revelinu, gdje je prikazana ilirska kaciga iz Zakotorca. Na taj način nastoje se pokazati različiti primjeri ratničkih grobova kao odraz stvaranja elita i kulta ratnika u željeznom dobu.
Izložba ostaje otvorena do 15. ožujka, a može se posjetiti radnim danom od 9 do 15 sati i subotom od 9 do 12 sati.
Izvor: Lazareti – kreativna četvrt 

Pročitajte još

FOTO Susret riječi sa Slavicom Stojan i Vesnom Čelebić

Dulist

[FOTO] Predstavljen program 74. Igara, očekuju nas četiri dramske premijere

Dulist

‘Na početku bijaše hrid’ Slavice Stojan, ukoričena povijest Dubrovnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija