Kultura

NOĆ MUZEJA Dom Marina Držića ponovno otvara svoja vrata uz bogat program

Dom Marina Držića ponovno otvara svoja vrata u Noći muzeja, nakon privremenog zatvaranja za posjetitelje u razdoblju od 7. do 26. siječnja 2023. godine zbog tehničkih radova na postavljanju izložbe. I to ne bilo koje, već nove stalne izložbe pod nazivom „Držićeve životne pozornice“ koja će se otvoriti 27. siječnja 2023. godine u 19:00 sati.

– S razvojem publike i novih tehnologija postalo je jasno kako je prostor Doma Marina Držića potrebno koncepcijski osuvremeniti te život i djelo najvećeg hrvatskog komediografa prezentirati na suvremen i interaktivan način.Cilj nove stalne izložbe Doma Marina Držića je svim posjetiteljima, kako onima koji su već upoznati s Držićem, tako i onima koji o njemu ništa ne znaju, kronološki ispričati priču o zanimljivom i burnom životu Marina Držića, prezentirati sva njegova djela i istaknuti njegov značaj ne samo u okviru hrvatske, već i svjetske književnosti te dočarati razdoblje renesanse u kojem je živio i stvarao. Također, s obzirom na to da Dom Marina Držića, osim muzejsko-galerijske, obavlja i druge djelatnosti: izdavačku, pedagošku i edukativnu, posebna događanja, a sve u cilju promoviranja Marina Držića, želimo istaknuti djelovanje naše ustanove i u tom segmentu poslovanja – navode iz Doma.

Koncepcija nove stalne izložbe „Držićeve životne pozornice“ korespondira s vizijom Doma Marina Držića: postati znanstveno istraživački centar za proučavanje lika i djela najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića; postati mjesto svojevrsnog spomenika najvećem hrvatskom komediografu Marinu Držiću te postati mjesto u kojem će se svaki posjetitelj Doma Marina Držića vremenski vratiti u renesansu i osjetiti život tadašnjeg Dubrovnika.

-Prije samog otvorenja nove stalne izložbe „Držićeve životne pozornice“, pozivamo Vas na besplatno tematsko vođenje Gradom „Zlatno doba Dubrovnika“ u koje će vas od 17:00 sati povesti licencirana turistička vodičica Marina Missoni Barišić. Molimo da svoj dolazak na tematsko vođenje najavite na mail: ured@muzej-marindrzic.eu ili na broj 091 61 51 590 (pozivom ili SMS porukom, Viber ili Whatsapp), dodaju iz Doma Marina Držića.

Nakon otvorenja nove stalne izložbe, čiji dio je izložba u Kripti „Memento Držić“ koja će predstaviti izbor likovnih djela iz Memorijalne zbirke Marina Držića, u 20:00 sati uslijedit će koncert renesansne glazbe Ansambla Plazarius.

Tijekom Noći muzeja 2023. godine Dom Marina Držića bit će otvoren za posjetitelje do jedan sat poslije noći te je svim posjetiteljima ulaz besplatan, a na sve artikle iz  suvenirnice Doma Marina Držića odobravamo popust od 20 %. Tema ovogodišnje manifestacije Noć muzeja glasi Muzeji su važni!, a mi dodajemo kako je Dom Marina Držića, najvećega hrvatskog komediografa, uistinu važan ne samo za Dubrovnik i Hrvatsku, već i za posjetitelje iz cijelog svijeta.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist