Kultura

UZ PARČEVU FESTU Predavanje ‘Albanske obitelji u Dubrovniku i Dubrovčani na Kosovu’

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, a u okviru Feste sv. Vlaha, u četvrtak 26. siječnja s početkom u 18 sati u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik, dr. sc. Vinicije Lupis održat će predavanje na temu Albanske obitelji u Dubrovniku i Dubrovčani na Kosovu. 

Na predavanju će biti riječi o kulturnim vezama Hrvata i Albanaca koji se mogu pratiti kroz dugi niz stoljeća.  Početkom 13. stoljeća Dubrovnik je sklopio trgovački ugovor o slobodi trgovine s Dimitrijem, sinom albanskog velikaša Progona, koji je bio gospodarem teritorija između Lješa, Drača i Ohrida (1208. – 1216.). Postojanje živih trgovačkih veza s Albanijom potvrđuje dubrovački statut iz 1272., gdje se u XXIV. poglavlju druge knjige spominju albanski gradovi Drač, Valona i područje Arbanona (Kruja). Također će biti riječi o spomenu albanskog jezika u Dubrovniku, o njihovom nacionalnom imenu, albanskim svećenicima u Dubrovniku gdje je njjihov veliki broj posljedica progona katolika koje je provodila srpska dinastija Nemanjića, odnosno srpski kralj Dušan, kasniji car te o ostalim kulturnim fenomenima koji povezuju Hrvate i Albance, navode iz Dubrovačkih knjižnica.

Pročitajte još

FOTO Susret riječi sa Slavicom Stojan i Vesnom Čelebić

Dulist

[FOTO] Predstavljen program 74. Igara, očekuju nas četiri dramske premijere

Dulist

‘Na početku bijaše hrid’ Slavice Stojan, ukoričena povijest Dubrovnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija