Aktualno

U LAZARETIMA ‘Međunarodni znanstveni dan za male istraživače’ ovog četvrtka

U LAZARETIMA 'Međunarodni znanstveni dan za male istraživače' ovog četvrtka

Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića i Udruga za promicanje prirodnih znanosti u suradnji s Dubrovačkom baštinom d.o.o. održat će u četvrtak, 16. ožujka u 18:30 u 5. lađi Lazareta javnu tribinu pod naslovom ‘Zašto, Što i Ooo’ na kojoj će sudjelovati istaknuti hrvatski znanstvenici i promotori znanosti poznati javnosti iz javnih medija dr. sc. Vuko Brigljević i dr. sc. Saša Ceci s Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Toni Šćulac i Andro Petković s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu i dr. sc. Nikola Godinović s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Voditelj programa bit će dr. sc. Marlena Ćukteraš, uz pomoć dvoje učenika iz Klasične gimnazije koji su ujedno članovi Udruge za promicanje prirodnih znanosti.

Javna tribina dio je jedinstvenog znanstveno-obrazovnog programa ‘Međunarodni znanstveni dan za male istraživače – International Masterclasses’ čuvenog laboratorija CERN kojega u Dubrovniku provodi Biskupijska klasična gimnazija Ruđer Bošković i voditeljica projekta dr.sc. Marlena Ćukteraš uz suradnju znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu i FESB-a i PMF-a u Splitu. Masterclass se ove godine održava po deveti put, a svake godine program okuplja preko 10 tisuća učenika iz cijelog svijeta. Sveučilište u Dubrovniku ustupa mladim istraživačima svoje prostorije i laboratorije za predavanja o pojednostavljenoj metodi analize događaja sudara protona zabilježenih u LHC akceleratoru koja će održati dr.sc. Vuko Brigljević, jedan od voditelja projekta za Hrvatsku, dr.sc. Saša Ceci, dr.sc. Toni Šćulac, Andro Petković i dr. sc. Nikola Godinović.

U praktičnom dijelu učenici/studenti analizirat će rezultate iz eksperimenata ATLAS, CMS i ALICE u potrazi za Z-bozonom, a na kraju dana održat će se video konferencija s CERN-om i drugim sudionicima/učenicima iz svijeta koji taj dan u svojim gradovima imaju isti program.

U programu u Dubrovniku će sudjelovati učenici trećeg i četvrtog razreda Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića kao organizatori, učenici iz Gimnazije Dubrovnik, Dubrovačke privatne gimnazije, Pomorsko-tehničke škole i polaznici Udruge za promicanje prirodnih znanosti. Pokrovitelj Masterclassa u Dubrovniku je Zaklada Kaboga Stiftung.

Pozivamo sve naše sugrađane zainteresirane za prirodne znanosti da iskoriste priliku za druženje s popularnim znanstvenicima. Ulaz na tribinu je besplatan.

Foto: Dubrovačka baština 

Pročitajte još

[FOTO] 2. OLDTIMER RALLY STON ’50 milja Pelješca’

Dulist

Muzej crvene povijesti slavi peti rođendan!

Dulist

DUBROVNIK PAMTI SVE BRANITELJE 31. obljetnica stradanja šesnaestorice Omišana

Dulist