Aktualno

U LAZARETIMA ‘Međunarodni znanstveni dan za male istraživače’ ovog četvrtka

Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića i Udruga za promicanje prirodnih znanosti u suradnji s Dubrovačkom baštinom d.o.o. održat će u četvrtak, 16. ožujka u 18:30 u 5. lađi Lazareta javnu tribinu pod naslovom ‘Zašto, Što i Ooo’ na kojoj će sudjelovati istaknuti hrvatski znanstvenici i promotori znanosti poznati javnosti iz javnih medija dr. sc. Vuko Brigljević i dr. sc. Saša Ceci s Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Toni Šćulac i Andro Petković s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu i dr. sc. Nikola Godinović s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Voditelj programa bit će dr. sc. Marlena Ćukteraš, uz pomoć dvoje učenika iz Klasične gimnazije koji su ujedno članovi Udruge za promicanje prirodnih znanosti.

Javna tribina dio je jedinstvenog znanstveno-obrazovnog programa ‘Međunarodni znanstveni dan za male istraživače – International Masterclasses’ čuvenog laboratorija CERN kojega u Dubrovniku provodi Biskupijska klasična gimnazija Ruđer Bošković i voditeljica projekta dr.sc. Marlena Ćukteraš uz suradnju znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu i FESB-a i PMF-a u Splitu. Masterclass se ove godine održava po deveti put, a svake godine program okuplja preko 10 tisuća učenika iz cijelog svijeta. Sveučilište u Dubrovniku ustupa mladim istraživačima svoje prostorije i laboratorije za predavanja o pojednostavljenoj metodi analize događaja sudara protona zabilježenih u LHC akceleratoru koja će održati dr.sc. Vuko Brigljević, jedan od voditelja projekta za Hrvatsku, dr.sc. Saša Ceci, dr.sc. Toni Šćulac, Andro Petković i dr. sc. Nikola Godinović.

U praktičnom dijelu učenici/studenti analizirat će rezultate iz eksperimenata ATLAS, CMS i ALICE u potrazi za Z-bozonom, a na kraju dana održat će se video konferencija s CERN-om i drugim sudionicima/učenicima iz svijeta koji taj dan u svojim gradovima imaju isti program.

U programu u Dubrovniku će sudjelovati učenici trećeg i četvrtog razreda Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića kao organizatori, učenici iz Gimnazije Dubrovnik, Dubrovačke privatne gimnazije, Pomorsko-tehničke škole i polaznici Udruge za promicanje prirodnih znanosti. Pokrovitelj Masterclassa u Dubrovniku je Zaklada Kaboga Stiftung.

Pozivamo sve naše sugrađane zainteresirane za prirodne znanosti da iskoriste priliku za druženje s popularnim znanstvenicima. Ulaz na tribinu je besplatan.

Foto: Dubrovačka baština 

Pročitajte još

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je bez struje u utorak i srijedu?

Dulist

Za Dubrovnik izdano narančasto upozorenje, budite na oprezu zbog vjetra!

Dulist

Lokrum spreman za posjetitelje, za građane ponovno godišnji pokazi

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija