Aktualno

U kultne ‘zadnje tri lađe’ Lazareta ugovori ističu 2025. godine. Što nakon?

U kultne ‘zadnje tri lađe’ Lazareta ugovori ističu 2025. godine. Što nakon?

Svibanj 2025. djeluje još uvijek jako daleko. Mada, ako ga stavite u kontekst 25 godina, pa i dulje, itekako je blizu. Tada, naime, ističu ugovori za prostore koje koristi niz korisnika u kompleksu Lazareta, na što se nedavno javno osvrnula kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Dubrovnika, Viktorija Knežević. Njena ‘opaska’ o budućnosti Lazareta bila je povod za komentirati situaciju, ali i događanja, programe i projekte unutar kultne ‘zadnje tri lađe’ za ovaj broj našeg tjednika. Sugovornica je Srđana Cvijetić iz Art radionice Lazareti, a za početak, saznajemo koje sve udruge i organizacije spadaju pod ove prostore.
—Prostore, temeljem ugovora Art radionice Lazareti s Gradom Dubrovnikom iz 2000. godine, koriste Art radionica Lazareti, DEŠA Dubrovnik, Teatar Lero i Klub Lazareti. Temeljni ugovor za aktualno korištenje prostora je onaj između Grada Dubrovnika i ARL potpisan 2000. godine. Temeljem dodataka tome ugovoru i suglasnosti Grada Dubrovnika prostor koriste i drugi gore navedeni korisnici. Osim navedenih, prostore koristi oko 15 stalnih/privremenih korisnika – udruga, umjetničkih organizacija, kotara i slično – naglašava nam za početak naša sugovornica. Na razini Hrvatske, ali i međunarodno, na godišnjoj razini rade preko pedeset organizacija godišnje. Oni aktivno borave i rade u prostorima Lazareta tijekom godine u sklopu različitih umjetničkih praksi i izričaja, no i brojnih edukativnih programa.
—Svake godine tijekom ljeta raspisujemo Javni poziv za predlaganje aktivnosti za ARL za iduću godinu. 2022. je na poziv stiglo 96 prijedloga za suradnju i rad u i sa ARL iz Hrvatske i inozemstva. Prostor Art radionice Lazareti je kontinuirano otvoren za korištenje kroz akivnost ‘Otvoreni utorak’ za građane, udruge, stanovnike i druge – utorcima za ad hoc aktivnosti i jednostavne formate kao što su radionice, razgovori, sastanci i slično. Za sve ostale aktivnosti prostori su dostupni prema slobodnim terminima u rasporedu – pojašnjava nam dalje.

Neformalna umjetnička inicijativa od 1989. godine
Vraćamo se još dalje u povijest. Tako ćemo saznati i koliko dugo je svaka od ovih udruga na trenutnoj lokaciji, odnosno u ovim prostorima.
—Art radionica Lazareti je za prostor Lazareta vezana od samog početka rada kao neformalna umjetnička inicijativa, dakle od 1989. godine. Prvi ugovori s ARL za korištenje prostora u Lazaretima potpisani su 1995., s DEŠOM Dubrovnik 1996. godine. A Teatar Lero se u Lazarete preselio 2008. godine – napominje nam Srđana Cvijetić. U aktualnom rasporedu, dodaje, u zadnje tri lađe Lazareta su od 2019. godine i završetka posljednje obnove prostora Lazareta u sklopu projekta ‘Lazareti – kreativna četvrt’ u kojem su sve organizacije sudjelovale kao projektni partneri.

Udruge čine jezgru živog organizma Lazareta
Za iduću temu koje se dotičemo reći će nam kako joj je iznimno teško odgovoriti. Razumljivo – jer pitanje je glasilo: ‘Može li istaknuti opći kulturni značaj korisnika i njihovih programa za Dubrovnik i njegovu ponudu?’, a odgovara iz pozicije nekog tko je svakodnevno uključen u planiranje i provedbu aktivnosti.
—U Lazaretima djeluju udruge koje su raznorodne, imaju različite primarne korisnike, različite aktivnosti i čine jezgru tog živog organizma. Ujedno se zbog toga i dobro nadopunjavamo i realiziramo aktivnosti u kojima, mogu reći konačno, nakon pandemijskih sezona, sudjeluje veliki broj stanovnika grada i Županije. A prostore i programe posjećuje i značajan broj turista. Posebno smo ponosni na činjenicu da aktivnosti realiziramo tijekom cijele godine i da za naše aktivnosti nema ‘ljetne sezone’ – dapače, u kulturnom i društvenom životu Grada smo aktivniji u ‘neatraktivnim’ zimskim mjesecima. Iz pozicije ARL mogu reći da smatram da smo značajan resurs i akter i mjesto razvoja suvremene dubrovačke umjetničke scene. Ali i suvremene hrvatske i nezavisne umjetničke i kulturne scene, evo već gotovo 35 godina – podcrtat će Srđana.
— Može zvučati neskromno, ali mislim da svojim svakodnevnim radom u Lazaretima doprinosimo kvaliteti svakodnevnog života, da činimo jedan značajan element još uvijek živoga grada, i da smo otvoreno, uključivo i solidarno mjesto zajednice. Naše djelovanje i rad od 2000.-ih kroz ‘Projekt Karantena’ težilo je artikulaciji i formiranju Lazareta kao društveno-kulturnog centra otvorenog i usmjerenog prema različitim korisnicima i publikama. To je nekada nailazilo na potpuno nerazumijevanje, a nekada na laude. Na europskoj razini, u posljednjem globalnom izvješću UNESCO-a o monitoringu i implementaciji Konvencije o zaštiti i promicanju raznolikosti kulturnih izričaja naslova ‘Re |shaping policies for creativity’, rad udruga u Lazaretima koje već desetljećima grade, održavaju i razvijaju prostor Lazareta kao društveno-kulturni centar, predstavljen je kao primjer dobre prakse i uspješne primjene sporazuma između Grada i udruga – istaknut će primjere priznanja njihovog rada. Nadodaje i ocjenu iz predavanja Vijeća Europe posvećenih praktičnoj primjeni Europske strategije za kulturnu baštinu u 21. stoljeću, a koja je rad organizacija predstavila i kao dobru praksu revitalizacije kulturne baštine u svrhu razvoja i zadovoljavanja potreba suvremenog društvenog i kulturnog razvoja i stvaralaštva.

Priznanje UNESCO
—UNESCO-va globalna izvješća važni su dokumenti kojima se prate i određuju novi pravci i trendovi kulturnog upravljanja i kulturnih politika. Ovim priznanjem Dubrovnik je predstavljen naslijeđem i praksom upravljanja koje se temelji na radu, trudu i upornosti civilnih organizacija u održavanju otvorenog prostora sudjelovanja i raznolikosti kulturnog stvaralaštva, prostora posvećenog kulturnim i društvenim potrebama svojih sugrađana, od onih najmlađih do onih najstariji. A novi sadržaji se planiraju i provode kontinuirano – dodaje dalje za DuList. Za kraj, s obzirom da ugovori zaista, kad se promatra ukupnost cijele situacije, brzo ističu, zanimalo nas je postoji li već projekcija, po isteku ugovora, tko je od korisnika izrazio želju za produživanjem ugovora, a tko ne. Inače, svi korisnici su trenutno bez najma.
—Projekciju nemamo, ali ono što mogu potvrditi jest da su sve organizacije u Lazaretima za kontinuitet rada i aktivnosti te ćemo se truditi kontinuitet i ostvariti – zaključuje Srđana Cvijetić iz Art Radionice Lazareti, ‘krovnog’ mjesta korisnika-kreatora kulturnoumjetničkog tkiva Dubrovnika. • MNJB

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista od 26. travnja 2023.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist