Kultura

U KONAVLIMA Gostujuća izložba Arheološkog muzeja Zadar ‘Nin i novac’

U četvrtak, 23. ožujka 2023. u 18 sati u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala (Franjevački samostan u Pridvorju) otvara se gostujuća izložba Arheološkog muzeja Zadar, Nin i novac: povijest kroz numizmatičke nalaze iz Nina od antike do novog vijeka. Autor izložbe je kustos Arheološkog muzeja Zadar, Vladimir Kusik.
U prošlosti, svijetu bez moderne tehnologije i elektroničkih načina komunikacije, prijenos informacija većoj količini ljudi na širem geografskom području tekao je sporo. Vrlo efikasan način komunikacije i moćan medij bile su kovanice, novac koji je uz svoju glavnu ekonomsku funkciju, prenosio i političke, religijske i umjetničke poruke. Kao arheološki nalaz novac zbog toga daje vrijedan doprinos razumijevanju ljudskih zajednica u prošlosti i time uvelike nadilazi svoju primarnu ekonomsku funkciju.
Izložba Nin i novac uz pomoć jednog od najmanjih arheoloških nalaza publici prikazuje niz različitih tema iz prošlosti. No, osim povijesnih zbivanja koja su oblikovala područje ne samo sjeverne Dalmacije nego i zapadne i srednje Europe, kroz novac se obrađuju i posve lokalne teme, kao što je svakodnevni život dobrostojećeg Hrvata iz Nina u 9. stoljeću. Izložba ostaje otvorena do 7. lipnja 2023. godine.

Pročitajte još

Dubrovačka slikarica Anabel Zanze izlaže novi ciklus u Muzejima grada Karlovca

Dulist

PREDSTAVLJEN ROMAN Kroz ‘Panta rei’ sagledajte svijet iz drukčije perspektive

Dulist

VOLITE BALET? Dođite na audiciju!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija