Kultura

U KONAVLIMA Gostujuća izložba Arheološkog muzeja Zadar ‘Nin i novac’

U četvrtak, 23. ožujka 2023. u 18 sati u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala (Franjevački samostan u Pridvorju) otvara se gostujuća izložba Arheološkog muzeja Zadar, Nin i novac: povijest kroz numizmatičke nalaze iz Nina od antike do novog vijeka. Autor izložbe je kustos Arheološkog muzeja Zadar, Vladimir Kusik.
U prošlosti, svijetu bez moderne tehnologije i elektroničkih načina komunikacije, prijenos informacija većoj količini ljudi na širem geografskom području tekao je sporo. Vrlo efikasan način komunikacije i moćan medij bile su kovanice, novac koji je uz svoju glavnu ekonomsku funkciju, prenosio i političke, religijske i umjetničke poruke. Kao arheološki nalaz novac zbog toga daje vrijedan doprinos razumijevanju ljudskih zajednica u prošlosti i time uvelike nadilazi svoju primarnu ekonomsku funkciju.
Izložba Nin i novac uz pomoć jednog od najmanjih arheoloških nalaza publici prikazuje niz različitih tema iz prošlosti. No, osim povijesnih zbivanja koja su oblikovala područje ne samo sjeverne Dalmacije nego i zapadne i srednje Europe, kroz novac se obrađuju i posve lokalne teme, kao što je svakodnevni život dobrostojećeg Hrvata iz Nina u 9. stoljeću. Izložba ostaje otvorena do 7. lipnja 2023. godine.

Pročitajte još

POMAMA ZA ‘KAFETARIJOM’ Sve ulaznice rasprodane ili rezervirane, otvorena lista čekanja

Dulist

OTVARANJE IZLOŽBE I RADIONICA STRIPA U FLORI ‘Striptokok’ Davora Schunka

Dulist

KAPELA TRANSFORMIRANA U ROZARIJ SV. STJEPANA Nesvakidašnja izložba Dubravke Lošić u Labinu

Dulist