Kultura

U Kabogi odigrane ‘Bajsove vrpce’ uz radio prijenos uživo

Radiofonijska predstava „Bajsove vrpce“ u produkciji RadioTeatra „Bajsić i prijatelji“, posvećena radu Zvonimira Bajsića i sastavljena od fragmenata njegovih dramskih tekstova te radiodramskih i dokumentarnih emisija, izvedena je u utorak u ljetnikovcu Bunić-Kaboga uz izravan prijenos na Trećem programu Hrvatskog radija i Radio Dubrovniku. Program je održan u sklopu Dubrovnik Art Foruma u suradnji s Dubrovačkim ljetnim igrama te pod pokroviteljstvom zaklade Caboga Stiftung i Dubrovačko-neretvanske županije.

Prema tekstovima Zvonimira Bajsića, režiju „Bajsovih vrpca“ potpisao je Hrvoje Korbar, dramaturgiju Pavlica Bajsić Brazzoduro, glazbu Maro Market, a dizajn zvuka Dino Brazzoduro. Predstavu su izveli Sven Medvešek kao Bajs i Krapp, pijanist Maro Market i Dino Brazzoduro zadužen za zvučne zapise. Kao spoj dramskog i dokumentarnog iskaza, „Bajsove vrpce“ pokušaj su povezivanja dvaju medija – kazališta i radija. Predstavljaju traganje za kazalištem autentičnog zvuka, od dramske riječi do originalnog zvuka i naposljetku do tišine, put kojim je u svom stvaralaštvu prošao Zvonimir Bajsić. Krapp koji sluša svoj glas iz prošlosti na magnetofonu u drami „Posljednja Krappova vrpca“ Samuela Becketta i Bajsićev Janus koji u svojoj posljednjoj radio-drami „Slike iz života jednog radio-dramaturga“ zamišlja pokusni radio-program budućnosti, čine nam se tek korak udaljeni jedan od drugoga. Nakon „Bajsovih vrpci“, publika u Kabogi mogla je sinoć čuti i četiri međunarodna radio dokumentarna rada, izbor s Radio Atlasa, nagrađivanog podcasta posvećenog objavljivanju inovativnih radiodokumentarnih radova i radio drama.

Pročitajte još

Volite knjige? Dođite na buvljak u Dubrovačke knjižnice ili vratite omiljeno štivo bez plaćanja zakasnine

Dulist

Ivona Michl vršiteljica dužnosti ravnateljice Dubrovačkih muzeja?

Dulist

PRIKAZAT ĆE VRIJEDNU ZBIRKU ‘Bukovac iz tamne komore’ u Muzejima i galerijama Konavala

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija