Kultura

U KABOGI Koncert vrhunskih umjetnika na povijesnim instrumentima

U KABOGI Koncert vrhunskih umjetnika na povijesnim instrumentima

U nastavku suradnje zaklade Caboga Stiftung, Dubrovačke baštine d.o.o. te Dubrovačkih ljetnih igara, koncert će održati jedan od ponajboljih američkih ansambala za ranu glazbu New Trinity Baroque osnivača i voditelja Predraga Goste, ovu subotu 4. svibnja s početkom u 20 sati u ljetnikovcu Bunić-Kaboga.

Ansambl okuplja vrhunske međunarodne umjetnike koji sviraju na povijesnim instrumentima. Surađivali su s priznatim glazbenicima kao što su Evelyn Tubb, Florian Deuter, John Holloway, Marion Vebruggen, Marijana Mijanović i drugi te su često na turnejama, pa tako bilježe nastupe po Velikoj Britaniji, Švedskoj, zatim na festivalima „Piccolo Spoleto” u Charlstonu (Južna Karolina, SAD), Bostonskom festivalu za ranu glazbu, Varaždinskim baroknim večerima, festivalu Korkyra Baroque (Korčula), Festivalu rane glazbe u Beogradu, Sastammala Gregoriana u Finskoj i drugima, a dosad su objavili deset diskografskih izdanja. Umjetnički voditelj ansambla i čembalist je Predrag Gosta koji je srednju školu pohađao u Zagrebačkom sjemeništu Augustin Bea, diplomirao na Trinity College of Music u Londonu, a magisterij završio na sveučilištu Georgia State University u SAD-u. Osim New Trinity Baroque-a, Gosta je umjetnički ravnatelj Novog simfonijskog orkestra Makris, Barokne akademije i Nove beogradske opere te je šef-dirigent orkestra Gwinnett Ballet Theatre iz Atlante (SAD). Kao gost, dirigirao je Londonskim simfonijskim orkestrom, Ruskim nacionalnim orkestrom u Moskvi, Nacionalnom filharmonijom u Washingtonu i drugima. Izdao je petnaestak nosača zvuka, uključujući deset izdanja s New Trinity Baroque-om i dva s Londonskim simfonijskim orkestrom te je tako postao prvi hrvatski dirigent koji je nakon Lovra von Matačića dirigirao ovim prestižnim orkestrom te prvi koji je ikada s njima snimao.

Publiku na ovom jedinstvenom koncertu očekuje vrhunska izvedba barokne komorne glazbe skladatelja Georga Philippa Telemanna, Dietricha Buxtehude i Georgea Friderica Händela.

Pročitajte još

‘JELA MOJE BABE’ Umjetnica Andrea Vukoja Prce vodit će dječju likovnu radionicu

Dulist

VELIKI MALI ČUVARI PRIRODE Izložba o pčelama u Ljetnikovcu Bunić-Kaboga

Dulist

VEČERAS Predstavljanje knjige o dubrovačkom biskupu Josipu Mariji Careviću

Dulist