Aktualno

U IDUĆA DVA MJESECA Franković najavio zabranu novih apartmana unutar zidina

mato frankovic

Dubrovnik planira prestati izdavati nove dozvole za apartmane unutar gradskih zidina. Što to točno znači i što je s ostatkom Dubrovnika u Dnevniku Nove TV je objasnio gradonačelnik Maro Franković.

Novi zakon o turizmu prvi put daje mogućnost gradovima i općinama da ograniče broj apartamana. Problem je to posebno vidljiv u Dubrovniku.

UNESCOVA zaštićena baština dugi niz godina je pod velikim pritiskom, stanovnika je sve manje, a apartmana sve više. Unutar zidina, prema internom popisu stanovnika, 2016. godine bilo ih je oko 1500. No danas ih je, kažu iz grada tek oko tisuću. A u povijesnoj jezgri kreveta za turiste je tri puta više, čak 3025.

To jasno govori kako lokalno stanovništvo gubi borbu pred stihijskim turističkim rastom. A upravo unutar zidina, kako doznaje Dnevnik Nove TV, krenut će se sa zabranom novih apartmana. Nove dozvole za apartmane unutar zidina Dubrovnik će prestati izdavati nakon što u idućih dva mjeseca završe cjelokupni postupak te donesu odluku na sjednici Gradskog vijeća.

-Cilj je živi grad i imamo jasnu strategiju i plan što, kako i na koji način dalje, rekao je Franković i pojasnio da za dva mjeseca grad više neće izdati ni jednu dozvolu za apartman.

-Postigli smo jednu brojku koja je uistinu velika, što se tiče smještajnog kapaciteta unutar stare jezgre. Grad Dubrovnik ima strategiju populacije povijesne jezgre, kupujući nekretnine u povijesnoj jezgri i dodjeljujući ih mladim obiteljima do deset godina i to je naš cilj i naša vizija; objasnio je.

Franković smatra da problema neće biti jer je Zakon o turizmu jasan.

-Ne govorimo o zabranama, već o regulacijama, upravljanju turizmom. Mi postupamo sukladno zakonu, dodaje.

Apartmanima koji imaju dozvole one se neće ukinuti, ali iz Dubrovnika očekuju da će se broj apartmana svejedno kroz vrijeme smanjiti.

-Izmjenama GUP-a Grada Dubrovnika već smo zabranili da se u zonama stambenog življenja mogu graditi apartmani, međutim aktima Grada Dubrovnika najkasnije do kraja ove godine regulirat ćemo i mogućnost da se u stambenim zgradama više neće moći baviti djelatnošću najma, objasnio je Franković plan za kontrolu broja apartmana i u ostatku Dubrovnika.

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist