Aktualno

U Hrvatskoj štrajka 80 posto sudaca, u Dubrovniku svi! Premijer apelira na razum

djelatnici sudova strajk 2

Poruka koju su suci dubrovačkog suda ispisali na transparentu kada su prošle godine štrajkali itekako vrijedi i sada jer, za razliku od hrvatskog prosjeka sudaca koji su obustavili rad a koji je 80 posto, naši su suci ujedinjeni. U tzv. bijelom štrajku su svi!

I dok se pregovori nastavljaju premijer Andrej Plenković apelira na suce da budu razumni i dobro slušaju što im govori.

-Ponuda koja je na stolu su materijalna prava, a ona nisu mala. Božićnica 300 eura, regres 300 eura, uskrsnica 100 eura, dar za dijete, sistematski pregledi, putni troškovi… Bilo je vlada koje su smanjivale plaće sucima. Ono što smo mi pokazali jest respekt prema sucima i pravosudnim djelatnicima. Nikakvog utjecaja na neovisno sudstvo nemamo i ne znam kako bi netko mogao zaključivati da se pitanje plaća može povezati s nepristranosti sudaca – kazao je Plenković nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva svoje stranke okupljenim novinarima.

Podsjetimo, po okončanju prošlogodišnjeg ‘bijelog štrajka’ osnovica za izračun plaće sudaca povećana je za 13 posto. Osim toga, Vlada je sucima prvostupanjskih sudova povećala i koeficijente što im je pimanje povećalo za 30 posto. Uglavnom, u ovaj su štrajk suci ušli sa slijedećim primanjima: prvostupanjski suci oko 2200 eura,  suci županijskih sudova oko 2500 eura.

 

Pročitajte još

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist