Hrvatska

U Hrvatskoj godišnje 20-ak tisuća oboljelih od karcinoma

Dubrovačka bolnica

U Hrvatskoj se godišnje postavi dvadesetak tisuća dijagnoza malignih bolesti po čemu smo, s obzirom na broj stanovnika, u okvirima europskog prosjeka, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u povodu Međunarodnog dana borbe protiv raka, 4. veljače.

U usporedbi s drugim zemljama Europe imamo srednje visok do visok mortalitet od malignih bolesti. Međutim, po incidenciji te bolesti negdje smo u sredini – od 40 analiziranih zemalja na 15. mjestu po broju karcinoma u muškaraca i na 20. mjestu u žena, piše hrt.hr.

Najčešće dijagnoze malignih bolesti u Hrvatskoj slične su onima u drugim razvijenim zemljama – pluća, debelo crijevo, prostata, dojka, dok u niskorazvijenim zemljama prevladavaju maligne dijagnoze povezane s infekcijama – rak želuca, rak jetre te rak grlića maternice. Prema posljednjim podacima Registra za rak za 2011. godinu, u Hrvatskoj je te godine postavljena dijagnoza maligne bolesti u 20.982 osobe.

Svjetska zdravstvena organizacija u svom novom izvješću “World Cancer Report 2014.” predviđa da će se broj oboljelih od raka povećati s 14 milijuna u 2012. godini na 24 milijuna u 2035. godini, dok će u istom razdoblju broj umrlih od raka porasti s 8,2 milijuna na 13 milijuna godišnje.

Kao najznačajniji rizični čimbenici navode se obiteljska anamneza, genetička predispozicija, pušenje, alkohol, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost, prekomjerna tjelesna težina. Prema nekim procjenama, polovica svih slučajeva raka može se spriječiti izbjegavanjem štetnih čimbenika, dok se metodama ranog otkrivanja raka mogu otkriti karcinomi u ranoj fazi i time poboljšati preživljavanje.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist