Zanimljivosti

U Hrvatskoj 2399 osoba slavi rođendan 29. veljače

U Hrvatskoj 2399 osoba slavi rođendan 29. veljače

Prije nepuna dva mjeseca uplovili smo u 2024. godinu, koja je malo posebnija jer je, naime, prijestupna. Vjerojatno svi znaju zašto prijestupna godina uopće postoji, no podsjetit ćemo se. Zemlji treba 365,25 dana da obiđe Sunce i kad ne bismo svake četiri godine dodavali taj jedan dan, s vremenom se kalendarska godina više ne bi poklapala sa Zemljinom rotacijom. To znači da bi se datumi počeli pomicati unatrag i nakon određenog vremena došlo bi do pomaka godišnjih doba. Zato je odlučeno da se tomu jedinomu mjesecu ženskog roda, a ujedno i najkraćemu u godini, svake četiri godine doda 29. dan, navodi Državni zavod za statistiku koji su zavirili u podatke statistike stanovništva te otkrili da je u Republici Hrvatskoj prema podacima Popisa 2021. na dan 29. veljače rođendan slavilo ukupno 2 399 osoba.

A u potrazi za rođenima na ovaj datum prošetali smo kroz podatke čak unatrag četrdeset godina, odnosno sve do 1984., i vidjeli da je otad do danas prijestupna godina s najviše živorođenih na dan 29. veljače bila 1988., kada se rodilo njih 202, a najmanje ih je bilo 2020., kada je na taj datum živorođeno ukupno 66 beba.

Tog datuma podjednako se rađaju i djevojčice i dječaci, iako je ukupno gledajući unutar tih promatranih deset prijestupnih godina živorođeno više dječaka.

A osim što je roditi se na ovaj dan već posebno samo po sebi, ta sreća može biti čak i dvostruka. Tako su u milenijskoj godini, 29. veljače 2000., rođena čak tri para blizanaca, a u promatranome četrdesetogodišnjem razdoblju jedina prijestupna godina bez živorođenih blizanaca bila je 1992.

U Hrvatskoj 2399 osoba slavi rođendan 29. veljače

Iako sve osobe rođene na taj specifični datum rođendan inače slave dan prije ili dan poslije, vjerujemo da je veliko zadovoljstvo puhnuti svjećice na rođendanskoj torti upravo 29. veljače. Dobrim željama pridružujemo se i mi. Uživajte u svojemu jedinstvenom danu jer do sljedećega vas dijele, naravno, četiri (duge) godine.

Iz Državnog zavoda za statistiku navode kako podaci vitalne statistike nisu potpuno usporedivi s obzirom na to da se u statističkom istraživanju o rođenima od 1998. promijenila definicija ukupnog stanovništva.

Sretan rođendan svima rođenima na ovaj poseban dan!

U Hrvatskoj 2399 osoba slavi rođendan 29. veljače

Foto Državni zavod za statistiku

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist