Aktualno

U gubitku drugu godinu za redom

Strukovna grupa graditeljstva Županijske gospodarske komore Dubrovnik održala je 1. prosinca sjednicu na kojoj su predstavljeni ostvareni rezultati poslovanja u prvih devet mjeseci 2011. godine.

Ukupni prihodi poslovanja djelatnosti graditeljstva Dubrovačko-neretvanske županije u iznosu od 606,7 milijuna kuna smanjeni su za 11,2% u odnosu na isto razdoblje lani. Ostvaren je bruto gubitak (razlika ukupnih prihoda i ukupnih rashoda) od 28,5 milijuna kuna.  Zaposlenost je smanjena u odnosu na lani za 224 zaposlena, odnosno 8,5%.

U usporedbi rezultata s prethodnim godinama, uočen je drastičan pad te je zaključeno kako je djelatnost drugu godinu za redom u gubitku.

 U priopćenju strukovne grupe graditeljstva stoji kako “začuđuje i boli činjenica da lokalni investitori, iako je to njihovo neosporno pravo, za izgradnju poslovnog i stambenog prostora angažiraju građevinske tvrtke s područja drugih županija, pa i onda kad  veličina tvrtke, kvalitet radova i cijena  nisu isključivi parametri dobijanja posla”.

Iz strukovne udruge se pitaju je li moguće da se ne može postići  sporazum koji bi bio dobar i za investitora, ali i za  županijski graditeljski sektor, a time i gospodarstvo u cjelini.  Napominju primjer Atlantske plovidbe d.d. koja je za izgradnju novog poslovno – stambenog prostora  za  izvođača izabrala tvrtku TROMONT d.o.o. sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a za glavnog podizvođač  tvrtku KAMGRAD.

Kao veliki problem županijski građevinari ističu i nepostojanje lokacije za odlaganje viška  iskopa kod izvođenja građevinskih radova, jer su prema Uredbi o postupanju s viškom iskopa koji predstavlja mineralnu sirovinu kod izvođenja građevinskih radova, donesenoj 21. travnja 2011. godine, odlagališta po ovom temelju trebala  biti određena u roku od šest mjeseci.

Na sjednici se raspravljalo i o zabrani radova na području gradova i općina u ljetnim mjesecima te je odlučeno da se ponovo uputi zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za ukidanje članka 251. Zakona o prostornom uređenju i gradnji, prema kojem jedinice lokalne samouprave mogu na temelju prethodno pribavljenog  mišljenja turističke zajednice odrediti razdoblje u kojemu se ne mogu obavljati građevinski radovi.

Županijski građevinari namjeravaju sazvati konferenciju za tisak te obavijestiti javnost o teškoj situaciji u kojoj se našla cijela građevinska djelatnost, koja unatoč svim problemima i dalje zapošljava preko 2 400 djelatnika i u strukturi zaposlenosti županijskog gospodarstva zauzima visoko treće mjesto.

Pročitajte još

[FOTO] Bura ‘zadimila’ more

Zvonimir Pandža

[FOTO/VIDEO] Zatvara se Festa, misno slavlje održano na Gorici sv. Vlaha

POSLJEDICE NEVREMENA Olujni vjetar rušio stabla i podigao plastične ploče s krova

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija