Aktualno

U gubitku drugu godinu za redom

Strukovna grupa graditeljstva Županijske gospodarske komore Dubrovnik održala je 1. prosinca sjednicu na kojoj su predstavljeni ostvareni rezultati poslovanja u prvih devet mjeseci 2011. godine.

Ukupni prihodi poslovanja djelatnosti graditeljstva Dubrovačko-neretvanske županije u iznosu od 606,7 milijuna kuna smanjeni su za 11,2% u odnosu na isto razdoblje lani. Ostvaren je bruto gubitak (razlika ukupnih prihoda i ukupnih rashoda) od 28,5 milijuna kuna.  Zaposlenost je smanjena u odnosu na lani za 224 zaposlena, odnosno 8,5%.

U usporedbi rezultata s prethodnim godinama, uočen je drastičan pad te je zaključeno kako je djelatnost drugu godinu za redom u gubitku.

 U priopćenju strukovne grupe graditeljstva stoji kako “začuđuje i boli činjenica da lokalni investitori, iako je to njihovo neosporno pravo, za izgradnju poslovnog i stambenog prostora angažiraju građevinske tvrtke s područja drugih županija, pa i onda kad  veličina tvrtke, kvalitet radova i cijena  nisu isključivi parametri dobijanja posla”.

Iz strukovne udruge se pitaju je li moguće da se ne može postići  sporazum koji bi bio dobar i za investitora, ali i za  županijski graditeljski sektor, a time i gospodarstvo u cjelini.  Napominju primjer Atlantske plovidbe d.d. koja je za izgradnju novog poslovno – stambenog prostora  za  izvođača izabrala tvrtku TROMONT d.o.o. sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a za glavnog podizvođač  tvrtku KAMGRAD.

Kao veliki problem županijski građevinari ističu i nepostojanje lokacije za odlaganje viška  iskopa kod izvođenja građevinskih radova, jer su prema Uredbi o postupanju s viškom iskopa koji predstavlja mineralnu sirovinu kod izvođenja građevinskih radova, donesenoj 21. travnja 2011. godine, odlagališta po ovom temelju trebala  biti određena u roku od šest mjeseci.

Na sjednici se raspravljalo i o zabrani radova na području gradova i općina u ljetnim mjesecima te je odlučeno da se ponovo uputi zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za ukidanje članka 251. Zakona o prostornom uređenju i gradnji, prema kojem jedinice lokalne samouprave mogu na temelju prethodno pribavljenog  mišljenja turističke zajednice odrediti razdoblje u kojemu se ne mogu obavljati građevinski radovi.

Županijski građevinari namjeravaju sazvati konferenciju za tisak te obavijestiti javnost o teškoj situaciji u kojoj se našla cijela građevinska djelatnost, koja unatoč svim problemima i dalje zapošljava preko 2 400 djelatnika i u strukturi zaposlenosti županijskog gospodarstva zauzima visoko treće mjesto.

Pročitajte još

Izjava Marina Držića u vezi s ponovnim srbijanskim posezanjem za dubrovačkom književnošću!

Dulist

[VIDEO] Počelo ispitivanje opterećenja Pelješkog mosta, stigao 21 kamion težine do 40 tona

Dulist

NOVI ANTENSKI STUP OD 35,5 METARA! Lopuđani protiv odašiljača koji će trajno narušiti vizuru spomenika kulture

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija