Grad

U GRADU O PROŠIRENJU EU ‘Dubrovnik je oduvijek bio dio Europe i sva naša kulturna stečevina je kulturna stečevina Europe’

U GRADU O PROŠIRENJU EU 'Dubrovnik je oduvijek bio dio Europe i sva naša kulturna stečevina je kulturna stečevina Europe'

U Studentskom domu u Dubrovniku danas je održana konferencija na temu proširenja EU kao dijela budućnosti Europe, nazvana ‘Proširenje Europske unije kao dio budućnosti Europe’.

Okupljenima su se uvodno obratili Franz Schausberger, član Odbora regija iz Salzburga i predsjednik Zajedničkog savjetodavnog odbora Europskog odbora regija sa Srbijom i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković. Događanje je okupilo više od 70 zainteresiranih sudionika koji su svojim pitanjima i diskusijom doprinijeli dijalogu, a od predstavbnika gradske uprave sudjelovala je i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž.

U svom se izlaganju gradonačelnik osvrnuo na potrebu osnaživanja europskog zajedništva i cjelokupnog vrijednosnog sustava Europske unije, koji će kako je kazao u budućnosti biti ključni generator stabilnosti i sigurnosti.

– Čitajući temu današnjeg dijaloga, moram kazati kako je izvrsno postavljen naslov u smislu da Europa kreće iz svakog sela, grada i regije. Po mom mišljenju, Dubrovnik je oduvijek bio dio Europe i sva naša kulturna stečevina je kulturna stečevina Europe. Ovdje se Europa može sresti na svakom kantunu našeg drevnog grada. Kad kažem europski duh, pod tim mislim na duh međusobnog razumijevanja, tolerancije, uvažavanja i prihvaćanja različitosti među nama jer to uistinu jest Europa koja je naglasit ću u ovoj prigodi sasvim sigurno položila dva važna testa, a to su test COVID krize i test krize u Ukrajini gdje je iskazano veliko zajedništvo – istaknuo je.

– Mislim kako moraju postojati jasni standardni kad govorimo o tome tko treba, kada i kako postati dio velike europske zajednice. Možda bi pravo pitanje bilo to je li Europa spremna za novo proširenje, kolika je snaga europskog zajedništva. Kad govorimo o zemljama regije, i tu Europa mora snažno utjecati. BiH, koje je stajalište Europe? Je li se hrvatski narod i glas punopravne članice EU dovoljno čuje u Europi po pitanju zaštite konstitutivnog naroda jednog naroda BiH čiji glasnije prepoznat u demokratskom procesu? Je li tu Europa pokazala snažno zajedništvo, je li se tu slušala punopravna članica Hrvatska? Hoće li jednostavna integracija BiH u europsku zajednicu riješiti pitanje punopravnosti hrvatskog naroda u EU? Puno je pitanja, a nedovoljno odgovora i zato je dobro da su uključeni svi dionici politike, ali i mladi – kazao je dubrovački gradonačelnik zaključivši kako se Europa može i mora nastaviti proširivati pod čvrstim okvirima i precizno definiranim uvjetima.

Nakon pozdravnih govora, održana je panel rasprava u kojoj su sudjelovali Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, voditelj hrvatskog izaslanstva u Europskom odboru regija i predsjednik radne grupe Odbora regija za zapadni Balkan, Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, predsjednik Hrvatske zajednice županija, član zajedničkog savjetodavnog odbora Europskog odbora regija sa Srbijom, Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića, predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i član zajedničkog savjetodavnog odbora Europskog odbora regija s Crnom Gorom, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak te Olgierd Geblewicz, predsjednik kluba Europske pučke stranke u Odboru regija i predsjednik regije West Pomerania iz Poljske. Panel je moderirala poznata novinarka i urednica Ivana Petrović.

– Imali smo danas sveobuhvatnu raspravu i smatram da smo sagledali brojne aspekte proširenja Europske unije. Sudjelovanje građana u kreiranju budućnosti Europe je pravi put koji je odabrala i Europska komisija, ali i druga tijela EU. Želio bih izraziti i važnost sudjelovanja mladih ljudi u dijalozima kakav smo imali i danas ovdje u Dubrovniku jer budućnost Europske unije njih se najviše i tiče – istaknuo je u zaključnom govoru župan Nikola Dobroslavić.

– Europska unija treba se proširiti na sve zemlje zapadnog Balkana. Međutim, te zemlje moraju ispuniti sve kriterije i uvjete za članstvo u Europskoj uniji, to jest osigurati vladavinu prava, slobodu medija, prava manjina, boriti se protiv korupcije. Sve države trebaju napredovati na europskom putu temeljem vlastitih zasluga i postignutih rezultata – naglasio je župan Dobroslavić.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist