Kultura

U atriju UGD-a postavljena instalacija Katarine Alamat Kusijanović

U atriju Umjetničke galerije Dubrovnik postavljena je instalacija Katarine Alamat Kusijanović _ Mir, 2021.
-QR (Quick Response) kôd je matrični barkôd, dvodimenzionalni tip kôda koji se sastoji od crnih modula raspoređenih u kvadratni uzorak na bijeloj pozadini. Zbog brze čitljivosti i mogućnosti velike pohrane podataka postao je popularan i nailazimo na njih posvuda. Skeniranjem korisnik dolazi do raznih informacija te se danas proizvode mobilni telefoni koji u sebi imaju aplikaciju za iščitavanje. Autorica ga slika|izrađuje u crvenoj boji kao krinku za poruku koja je napisana na hrvatskom i engleskom jeziku: Mirni blagdani i godina nova. | A peaceful holiday and new year – navodi kustosica Petra Golušić I nastavlja:
-Ona kôd uvlači i postavlja unutar prozirnog pleksiglasa kao trajnu vrijednost. Štiti ga i zaklanja da bi time naglasila njegovu suštinsku bitnost. Riječ je o tome da vanjština profinjeno skriva nutrinu. Misao se upućuje i rastvara svijetu posredstvom tehnologije. Umjetnica piše: Čestitku mira prenosim ‘strojno’, na daljinu ‘bezkontaktno’, neizvjesno. Markira se otuđenje.
Rad se uspostavlja kao sustav komunikacije koja je šifrirana. Simplificirani zapis je istinska pacifistička želja. Svima je isto upućena. Time se potvrđuje da u svako ljudskom biću egzistira univerzalni mir.
Crveno označava osnovni simbol životne snage, središnju vatru čovjeka i zemlje. Utjelovljuje slobodu i pobjedu Erosa. Platon u Gozbi daje Erosu prije svega značenje _ čiste, duhovne i netjelesne ljubavi.
Boja označava najdublju povezanost s principima života, za mnoge narode je prva. U radu se, osim navedenog, njome simbolizira život i iskrenost – zapisala je Petra Golušić.

Pročitajte još

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA Zidić: ‘Vrijeme je da Masle postane ono što je doista bio’

Dulist

[FOTOGALERIJA] Na Lokrumu premijerno izvedena Lorcina Krvava svadba

Dulist

OVOG ČETVRTKA Predstavlja se ‘Autobiografija Vlaha Bukovca – Moj život’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija