Aktualno

U 8 dana naplaćeno 8 milijuna kuna duga

U 8 dana naplaćeno 8 milijuna kuna duga

Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec kazala je večeras za HRT kako je u razdoblju od objave liste poreznih dužnika do danas u državni proračun na ime poreznog duga uplaćeno osam milijuna kuna.

Čavlović Smiljanec također se ispričala što su se na listi našla i neka imena koja se tu nisu trebala naći, ističući kako je to iznimka i slučajna pogreška.

Kazala je kako je na sastanku s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem dogovorena strategija ‘lova’ na dužnike.

– Sve kreće od Porezne uprave, koja ima podatke o onim poreznim obveznicima kod kojih postoje elementi za mogućnost postojanja kaznenog djela utaje poreza. To su u prvome redu oni porezni obveznici koji su cijeli niz godina osnivali lance poduzeća i zlorabili svoje ovlasti kao vlasnici društva, kao i oni porezni obveznici, odnosno, građani koji su stjecali imovinu velike vrijednosti – naglasila je Čavlović Smiljanec.

Na listu dužnika ne ulaze obveze koje imaju reprogram, odgodu plaćanja i ovrhe, te se na njoj ne smiju nalaziti osobe koje su podnijele zahtjev za zastaru, a ulaze oni porezni dugovi koji su izvršni i dospjeli.

– To su prije svega oni dugovi za koje više ne postoji mogućnost žalbe ili, ako se netko žalio, gdje je drugi stupanj potvrdio naše mišljenje – kazala je Čavlović Smiljanec.

Napomenula je kako upravni spor koji je u tijeku, za poreznu upravu nije bitan jer se porezno zaduženje svejedno nalazi na kartici poreznog obveznika.

Na novinarsko pitanje što je s onim zaposlenicima Porezne uprave koji su u svojim ladicama držali rješenja o blokadama i nisu prema pojedincima provodili mjere prisilne naplate duga, ravnateljica je naglasila kako je u proteklih šest mjeseci smijenila trinaest pročelnika područnih ureda, od njih ukupno dvadeset u Hrvatskoj, a da se s onim službenicima za koje se utvrdi da su kršili svoju radnu obavezu, bavi poseban sektor središnjeg ureda, koji se bavi unutrašnjim nadzorom rada službenika Porezne uprave.

Osvrčući se na razinu nagomilanog duga, kazala je kako Porezna uprava i hrvatska država nisu smjele dopustiti da se toliki dugovi gomilaju u prijašnjim godinama.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist