Koronavirus u Hrvatskoj

U 24 sata pet novooboljelih, oporavljenih ukupno 1522

dom zdravlja drive in testiranje korona 1

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata imamo pet novooboljelih od koronavirusa, što je ukupno 2101. Izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš. Nažalost, od jučer je preminula jedna osoba u KBS Split i kronični je bolesnik, što je ukupno 80 preminulih osoba. Oporavljenih je ukupno 1522.

-Početak je druge faze popuštanja – rekao je ministar Davor Božinović. Dodao je kako su pripremljene još četiri odluke koje se tiče mjera prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva, pogreba, otvaranju dječjih igrališta, dok se mjera strogog ograničavanja zadržavanja na javnim mjestima ukida. Kad je riječ o vjenčanjima i pogrebima, na njima će moći biti nazočni članovi obitelji, a ne samo uže obitelji kao što je bilo dosad.

-Pitanje prelaska granice složeno je, a to je i najbolji pokazatelj, kad mjere počnu popuštati, da je epidemiološka situacija povoljnija. Imali smo razgovore i s predstavnicima ministarstva turizma, udrugama hotelijera i ugostitelja i svi oni ovise o mogućnosti putovanja. No, ne smijemo se opustiti i zanemariti činjenicu da je virus i u Europi, ali moramo promišljati i kako bez neke ugroze omogućiti da te djelatnosti krenu, uključujući i prelazak granica. To je pitanje o kojem ćemo svakodnevno razgovarati te ćemo doći do nekog rješenja – rekao je ministar Božinović.

-Nećemo propustiti donijeti prave odluke kako za zdravlje stanovništva tako i za aktivaciju gospodarstva – rekao je.

Jedno od pitanja odnosilo se i na mjere u školama, odnosno tko će dolaziti u školu po dijete ako roditelj radi, ne može ga pokupiti osoba starija od 65 godina, a škole će raditi tri sata dnevno.

-Često u istom kućanstvu žive tri, četiri generacije i ideja nam je bila zaštititi najstarije. Teško je reći kako će se organizirati dolazak po djecu u školu. Napravili smo detaljne upute, ali ne možemo na to pitanje odgovoriti kao ni na niz drugih – rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Na pitanje o popuštanju mjera prema vozačima kamiona, ministar Božinović je naglasio kako je Stožer svjestan kako situacija nikome nije onakva kakva je prije bila.

-Sigurno je da su neke djelatnosti više pogodene neko druge. Mi o tome vodimo računa. To se odnosi i na zdravstvo, i na policiju… Kad su u pitanju vozači kamiona imamo redovite kontakte s njihovim predstavnicima i razmjenujemo mišljenja. Sutra ćemo imati još jedan sastanak. Oni su jedni od vitlanih u ovoj krizi, omogućili su da opskrba ne stane u ovoj situaciju. Zahvalni smo im, računamo na njih. Zbog činjenice da oni dolaze iz područja gdje je negativna epidemiološka slika, morat ćemo sve to staviti na stol – naglasio je Božinović.

Ima li Hrvatska spremne planove za drugi val zaraze?

-Hrvatska se uspjela obraniti i u prvom valu kad je postojalo samo znanje i brza reakcija da ugrozu prepoznamo. Kad su se pojavili prvi slučajevi, odmah smo prepoznali ugrozu, već u siječnju, reagirali smo brzo uspostavljanjem dijagnostike i svih mjera – rekla je Alemka Markotić.

-I klinički i epidemiološki kapaciteti su pripremljeni. Ako se budemo i dalje na ovaj način držali određenih mjera, spremni smo i spremniji nego neki drugi dio svijeta – rekla je Markotić.

Kad će se otvoriti glazbene škole i izvanškolske aktivnosti?

-Karakteristika popuštanja mjera bit će popuštanje u faza, oprezno i postupno. Ne možemo sve pustiti odjednom. Imamo preporuku za autoškole i glazbene škole, ali danas nam je osmi dan od početka popuštanja i moramo vidjeti što se događa i malo pričekati – rekao je Capak.

Postoji li plan za službena sportska natjecanja?

-Svi znamo da je kontakt kod nekih sportova vrlo blizak te tu moramo biti oprezni. Kontaktiramo sa središnjim uredom za sport te su pripremili sljedeću fazu. Ujutro ćemo razmotriti tu mogućnost, a sad smo pustili rekreativni sport na otvorenim prostorima – odgovorio je Krunoslav Capak te napomenuo kako će se u sljedećoj fazi krenuti sa službenim natjecanjima. No, nije precizirao kad će to biti.

Ministar zdravstva rekao je kako nije nastupila gužva nakon ponovnog početka rada zdravstvenog sustava, iako je to očekivao.

-Ravnatelji su se u većini organizirali na odgovarajući način uz nekoliko trijažnih punktova te nije bilo značajnijih čekanja – rekao je Beroš.

Tko može ići na otoke?

-Kad se donosila izmjena odluke o e-propusnicama, neke županije su omogućile da se otoci koji su njihov sastavni dio tretiraju s ostatkom županija, a neke su imale i izdvojena mišljenja. Tako smo i postupali. Taj ćemo sustav dodatno procjenjivati u tjednu pred nama pa pretpostavljam da će cijeli sustav e-propusnica doživjeti promjene u smislu daljnje liberalizacije – rekao je ministar Božinović.

U kojoj su fazi serološka testiranja?

-Moje osobno mišljenje jest da je to budućnost, ali ne postoje dovoljno kvalitetni serološki testovi na tržištu. Pojavljuju se i antigenski testovi koji su bolji. Radimo velike napore da dođemo do relevantnih testova i to će  biti veliki uspjeh – rekao je Vili Beroš.

-Laboratorijski su puno pouzdanji od brzih testova iako ih ne koristimo za dijagnostiku već PSR test. To nam je sad prioritet, a serološki testovi koje je kupio HZJZ su testovi koji će nam pomoći u identifikciji onih koji su bolest preboljeli, a da to ni ne znaju – rekao je Capak.

-Rezultati koje imamo zasluga su hrvatskih građana – naglasio je Božinović.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist