Hrvatska

U 2020. godini porasla minimalna satnica za obavljanje studentskih poslova

U 2020. godini porasla minimalna satnica za obavljanje studentskih poslova

Svako povećanje minimalne plaće povlači za sobom i povećanje najniže cijene sata rada za studente, koja je lani bila 23,44 kune.

Ove bi godine studentski minimalac trebao narasti na 25,39 kuna za sat rada, a novost je i da će se uz stotine tisuća domaćih studenata preko Student-servisa moći raditi i malobrojni strani studenti. Do najniže cijene sata studentskog rada dolazi se tako da se radnički minimalac (4062 kune bruto) podijeli sa 160, kolika je mjesečna satnica, kako prenosi Večernji list.

Resorno je ministarstvo pokrenulo postupak savjetovanja o prijedlogu Uredbe o izmjeni novog Zakona o obavljanju studentskih poslova, kojim će se definicija studenta proširiti na sve koji su upisali studij u Hrvatskoj, nevezano za njihovo državljanstvo. Time će se prava stranih studenata u Hrvatskoj izjednačiti s pravima domaćih studenta, kao što je to svuda u Europskoj uniji. Inače, prema podacima za 2017. godinu, u inozemstvu je te godine studiralo oko 9 tisuća hrvatskih državljana, a iz generacije u generaciju taj broj raste. Stranci tek otkrivaju Hrvatsku, a najviše ih je na medicinskim fakultetima.

Izvor: Večernji list

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist