Aktualno

TUŽNE BROJKE U siječnju i veljači 50 posto više sprovoda nego lani

TUŽNE BROJKE U siječnju i veljači 50 posto više sprovoda nego lani

Groblje Boninovo kroz proteklih nekoliko mjeseci bilježi potresne brojke pogreba koje je ova tvrtka obavila. Znakovito povećanje najbolje se vidi u prva dva mjeseca 2022. kada su na Boninovu obavljeni sprovodi za 202 osobe, što je 69 sprovoda više nego u siječnju i veljači 2021. kada su na ovom groblju bila 133 sprovoda. Povećanje se svakako vidi i kada se u obzir uzmu konačne brojke na kraju protekle tri godine. U cijeloj 2019. Boninovo je tako zabilježilo 694 sprovoda, sljedeće 2020. bilo ih je 27 više, odnosno 721, a 2021. godina zaključena je s 815 sprovoda ili čak 94 sprovoda više nego u 2020. Usporedbe radi, od pretpandemijske 2019. do kraja 2021. Groblje Boninovo zabilježilo je 121 sprovod više. Podaci su to o umrlim osobama za koje je Boninovo d.o.o. obavilo sprovod, odnosno, prijevoz do mjesta ukopa. Riječima direktora Boninova Marijana Dadića, iza ove tvrtke izuzetno je zahtjevna 2020. i 2021. godina, čemu prethodno navedene brojke, nažalost, idu u prilog.

U 2021. 107 pokojnika s Covidom
—Kao i mnoge tvrtke koje su suočene s promjenama u poslovanju tako je i tvrtka Boninovo d.o.o. prilagodila svoje poslovanje novonastaloj situaciji. Od početka pandemije Covid-19 bili smo suočeni s brojnim izazovima te smo naše poslovanje prilagodili i obavljali po preporukama za sigurno obavljanje pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Osigurali smo dovoljan vremenski razmak između pogreba i posljednjih ispraćaja da se mogu provesti sve mjere čišćenja i dezinfekcije prostorija za ispraćaj pokojnika. Odlukom je preporučeno nošenje maski za lice tijekom sprovoda i posljednjeg ispraćaja kao i zabrana izražavanja sućuti uobičajenim kondoliranjem – ističe za DuList direktor Boninova Marijan Dadić. Dodao je i da je Boninovo tijekom 2020. godine izvršilo pogrebne usluge za ukupno 38 pokojnika koji su preminuli od Covida-19, dok su 2021. takvih pokojnika zabilježili 107, odnosno, 69 više. U prva dva mjeseca 2022. godine Boninovo je izvršilo pogrebne usluge za 51 pokojnika koji je preminuo od Covida-19, što je za 13 više nego u cijeloj 2020. godini. Jako je važno napomenuti kako se svi ovi podaci o umrlim osobama odnose na broj pokojnika za koje je Boninovo izvršilo pogrebne usluge. Za ukupan broj preminulih na području našeg grada ili šire potrebno bi bilo provjeriti podatke s Uredom državne uprave odnosno s Matičnim uredom, kako navodi Dadić.

TUŽNE BROJKE U siječnju i veljači 50 posto više sprovoda nego lani
Marijan Dadić

Sve veća potražnja
S obzirom na povećani broj sprovoda koje Boninovo bilježi, s direktorom Dadićem dotaknuli smo se i situacije s kojom se ovo gradsko groblje već dulje vrijeme nosi. Naime, sredinom 2019. Dadić je za DuList naglasio kako Boninovo ima tridesetak svojih grobnica s time da su gotovo sve pune te da je ostalo još vrlo malo mjesta. Podcrtao je tada kako je potražnja velika, a posebno jer puno ljudi nema riješeno grobno mjesto. Od same grobnice, rekao nam je tada Dadić, ovisi koliko osoba u nju stane. U neke može stati tri, pet ili osam pokojnika. U zajedničkim grobnicama Boninova, istaknuo je, ima mjesta za idućih godinu, godinu i pol dana, ali je i dodao kako je to vrlo teško predvidjeti. Pitali smo ga stoga kako Boninovo trenutno stoji po ovom pitanju s obzirom na aktualnu situaciju s većim brojem sprovoda.

—Potražnja za grobnicama je dosta velika i Boninovo d.o.o. radi sve što je u našoj mogućnosti da bi našim sugrađanima koji nemaju grobno mjesto omogućili dostojanstven posljednji ispraćaj u zajedničke grobnice. Ovo je sve veći i veći problem te u suradnji s Konzervatorskim odjelom Dubrovnik svake godine pokušavamo izgraditi još grobnica za zajedničko korištenje – odgovorio nam je direktor Boninova. Zanimalo nas je i hoće li Boninovo korigirati svoje cijene posebno s obzirom na trenutna poskupljenja raznih roba i usluga. Dadić je na to istaknuo kako je cijena sprovoda kao i preuzimanja pokojnika ostala ista u odnosu na predpandemijsko razdoblje.

Objavljeno u tisknom izdanju 2. ožujka 2022.

Pročitajte još

SMJEŠTAJ S POGLEDOM NA MORE Nove poste kampera na putu za Copacabanu

Dulist

EMISIJA ‘TKO TO TAMO PJEVA’ Nastupila je i Nevenka Tokić sa Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

Međunarodni je dan primalja

Dulist